Prihod parkeljnov treh dežel oziroma Ognjeni spektakel, ki je posvečen ohranjanju kulturne dediščine, postaja vse bolj priljubljena prireditev. Bogato in zanimivo tradicijo so organizatorji nadgradili v dogodek, ki počasi prerašča v pravi mednarodni festival parkeljnov. Letos največje skupine parkeljnov prihajajo iz sosednje Koroške in Kanalske doline.

Parkeljni v svojih strašljivih opravah divjajo po vasi, tulijo in rožljajo z verigami. S svojim rogoviljenjem iz mladih in tudi malo manj mladih gledalcev izvabijo marsikateri krik.

Namen je tudi ohranjanje kulturne dediščine

Za varnost pa je poskrbljeno, saj organizatorji z ograjami zagotovijo, da se parkeljni ne mešajo med obiskovalce, da ne bi zaradi rogov, ki jih nosijo, prišlo do kakšne nesreče.

Dogodek ni le zanimiv za obiskovalce, temveč je posvečen tudi ohranjanju dediščine in tradicije izdelave mask, za katero na območju tromeje zgornje Gorenjske, Furlanije in avstrijske Koroške skrbijo različna kulturna društva, ki se preko celega leta pripravljajo na srečanje ob začetku zime, saj je izdelava mask zelo zahtevna.

Tradicija parkeljnov sega v daljno zgodovino, še v predkrščanske čase, ko so ljudje verjeli, da se pozimi na ta svet vračajo umrle duše. Že dolgo so ti strahotni črni možje spremljevalci svetega Miklavža, ki v skladu s krščanskimi vrednotami obdaruje pridne otroke, medtem ko parkeljni strašijo poredne.

Tradicionalni spektakel bo popestril koncert Modrijanov

S tradicionalnim Ognjenim spektaklom, ki ga bo drevi v dvorani Vitranc dopolnil še koncert ansambla Modrijani, Kranjska Gora vstopa v praznični decembrski čas. V soboto bodo s pevko Manco Špik odprli Alpsko vasico, v kateri bodo obiskovalci našli praznično osvetljene hišice s kulinarično in ostalo ponudbo izdelkov domače obrti, za dobro vzdušje pa bodo skrbeli razni glasbeni nastopi.