Mrtvo pijan obležal, nato sedel za volan

Veseli december je »vesel« z razlogom. A kaj hitro postane tragičen, če to (tekoče) veselje preselimo za volan. Policisti imajo v dnevih proslav, službenih zaključkov in zabav največ dela, zato so njihova opozorila o nevarnostih takšne neodgovornosti najglasnejša. A očitno ne pridejo do vseh. Med njimi je tudi voznik, ki je v nedeljo v Ižakovcih vozil preblizu desnega roba ceste in posledično zapeljal v jašek namakalnega sistema. Bil je zelo pijan. Čez teden je sledilo še več primerov. V Gorišnici so denimo mimoidoči na pomoč poklicali policijo zaradi moškega, ki je sredi dneva povsem pijan obležal. Še preden so prispeli na kraj, se je moški – mrtvo pijan! – odpeljal v avtu. Dvainpetdesetletnika jim je uspelo izslediti, dali so mu pihati in ga pridržali do streznitve. Nerazumno, se zgražajo policisti, mi pa se jim pridružujemo. Pamet v roke, ne kozarca!

Prebunkala prepočasno starko

Na živčnost za volanom vpliva več dejavnikov – slabo vreme, gneča na cesti, nepazljivost drugih šoferjev, kolesarjev in tudi pešcev. Na ene voznike to vpliva bolj, na druge manj. Voznica v Zagrebu zagotovo spada v skupino prvih. Okoli pol devete ure zjutraj v nedeljo se je namreč sredi ceste zapletla v (milo rečeno) neobičajen obračun. Naletela je namreč na nepazljivo, 79 let staro peško, ki ceste ni prečkala po zebri. Zgrožena nad dejstvom, da upokojenka s takim izzivanjem usode ogroža tako sebe kot druge, se je ženska odločila ukrepati. Tetko je najprej nadrla, nato pa jo fizično napadla, tako da je ta padla po cesti in se huje poškodovala. Nepotrpežljiva voznica jo je pustila tam in jo z avtom ucvrla neznano kam. Policija jo še vedno išče. Ah, kakšno nedeljsko jutro. Voznica je peški le skušala pomagati varno prečkati cesto, potem pa takšen zaplet. Dobrota je res sirota.

Petke za umret

V Banjaluki pa je voznici pot presekala trgovina s tehničnimi pripomočki. Pri izvozu iz krožišča se ji je namreč peta čevljev zataknila med pedale, njen peugeot je nenadzorovano pospešil, ona pa se je prestrašila. Situacijo je rešila tako, da je zavila skrajno desno, še prej pa pazljivo preverila, da na pločniku ni bilo pešcev. Uspelo se ji je izogniti v bližini parkiranemu golfu, trk v izložbo trgovine pa je bil neizogiben. Šipa se je razbila, polovica avta je zaradi hitrosti pristala v trgovini. Poškodovanih ni bilo, je pa tako na vozilu kot v trgovini nastala večja materialna škoda. Nauk dneva: čevlji z ravnim podplatom so zdravju prijaznejši.

Urok ostal, prevarantka izginila

Koliko je vredno človeško življenje? Je neprecenljivo? Mu vendarle lahko določimo ceno? Tisoč evrov je sprejemljiva vsota za rešeno življenje, s čimer se verjetno strinjamo vsi, zlasti 50-letna Hrvatica iz Virovitice. Ta je prek spleta spoznala gospo, ki ji je bila za tak znesek pripravljena priskočiti na pomoč ter izničiti smrtonosni urok, ki je visel nad njo in njeno družino. Če se ga ne bi rešila, bi namreč Hrvatici umrl eden od njenih bližnjih. Izganjalka urokov se ji je predstavila kot oseba, ki rešuje takšne zagate in obenem še preganja (beri: zdravi) različne bolezni. Gospa ji je plačala zahtevani znesek, nato pa ji je prevarantka predstavila svoje posebne sposobnosti, a je očitno med postopkom nastala napaka. Namesto uroka je namreč izginila kar ona sama. Z denarjem vred. Seveda je pobasala tudi denar. Petdesetletnica se je na vso moč trudila stopiti v stik z njo, a je bil ves trud zaman. Zdaj je na pomoč poklicala še policiste.

Cigareta ga je skoraj ubila

S peripetijami naših južnih sosedov danes rubriko tudi končujemo. Štiriintridesetletni Hrvat je pred dnevi doživel neprijetno presenečenje. Zgodaj zjutraj je sedel v avto in si privoščil jutranjo cigaretno omamo. Vedel je, da ima v vozilu plinsko bombo, ni pa vedel, da ta očitno spušča. Ob prižigu cigarete je namreč eksplodirala in povzročila požar. Moškega so odpeljali v bolnišnico. Morda je to pravi trenutek, da se nezdravi navadi odpove.