Med opravljanjem potrebe padel v jarek

V sredo zvečer so se prostovoljni gasilci iz Ligojne odzvali na nujen klic. Nekaj po osmi uri zvečer se je namreč ob cesti, nekaj sto metrov iz Male Ligojne pri Vrhniki, lokalnemu gospodu pripetila nezgoda. Tudi on se je odzival na nujen klic. Narave. Moški je med opravljanjem potrebe (ali male ali velike, center za obveščanje v svoji spletni aplikaciji ni razčlenil) namreč padel v jarek in izgubil očala. Brez njih in v temi pa ni mogel iz jarka, kaj šele domov. Pa še slep kot krt je verjetno bil. No, gasilci so prihiteli, našli očala in gospoda še pospremili domov.

Martinova avantura s traktorjem

»Zlati vinček dela Martin, konec zdaj je naših skrbi, vince se na mizi smeji, vsak do vrha si čašo nalij,« gre pesem Martinovo, ki jo je nekoč prepeval Lojze Slak. Prav možno, da si jo je prejšnji petek, na predvečer ene najljubših slovenskih sobot, v slogu zdravje Martinu, meni pa vino glasno prepeval 26-letni traktorist. V bližini Črnomlja se je na popotovanje z neregistriranim in nezavarovanim traktorjem odpravil brez vozniškega dovoljenja. A to še ni vse! Ker se je vrlim možem v modrem že na prvi pogled zdelo, da z gospodičem nekaj ni čisto v redu, so mu dali pihati. In imeli so prav. Alkotest je namreč pokazal kar 3,6 promila alkohola. Upamo, da si bo do drugega leta zapomnil, da je do lokalne krčme veliko bolj varno iti kar peš.

Kako (in zakaj) ukrasti volan…

Živemu človeku se vse zgodi, pravijo. Kar zelo dobro vedo naši policisti, ki se iz dneva v dan mučijo s poročili o različnih tatvinah. Tako so v sredo zjutraj ajdovski možje v modrem obravnavali prav posebno tatvino – nekdo je na parkirišču iz parkiranega novega kombija renault master namreč sunil večfunkcijsko krmilo z zračno blazino vred. Torej volan in zračno blazino. Kaj bo nepridiprav s približno tisoč evrov vrednim plenom počel, se ne ve, kakor tudi ne, kako mu je podvig sploh uspel. Spretni so bili tudi tatiči, ki so prejšnji konec tedna v Portorožu vlomili v leseno barako, iz katere jim je uspelo odnesti več pripomočkov za urejanje doma in vrta. Nahrbtno škropilnico, nahrbtno ročno kosilnico, navadno kosilnico (kosilnic ni nikoli preveč!) in manjši motokultivator. Za okolico hiše je pač treba skrbeti, kaj bodo sicer rekli sosedje! A vse to tatovom ni bilo dovolj. Ker njim očitno še ni uspelo zasaditi sadnega drevja, so si s plodovi postregli kar pri tarči. Na parceli so z osmih dreves pobrali mandarine, odnesli pa še okoli 200 kilogramov kivija. Skupna škoda: 3000 evrov.

Pijan obležal na kraju zločina

Prvo in najpomembnejše pravilo (uspešnih) tatov je, da se ne smeš pustiti ujeti. Kar je zelo težko, če s kraja zločina sploh ne pobegneš. Švicarski policisti so se pred dnevi odzvali na klic občana iz Menzingena blizu Züricha, ki je prijavil vlom v klet ter krajo 31 dragih steklenic vina in šampanjca. Več kot 1800 evrov vreden plen je bil za osumljenca očitno preveč mamljiv, saj se vinu slovitega francoskega pridelovalca Chateau Mouton Rothschild in šampanjcu Dom Perignon ni mogel upreti. Lokalni mediji namreč poročajo, da je (ves?) plen popil, žeja pa ga je na koncu stala tudi svobode. Pijani tat je namreč več dni dremal kar v kotu garaže na kraju zločina. Zaradi slabega stanja so 38-letnika po aretaciji odpeljali v bolnišnico, nakar ga je, o tem smo prepričani, zagrabil najhujši maček v življenju.

Umrl sem, spustite me iz zapora!

Benjamin Schreiber že 23 let prestaja dosmrtno zaporno kazen zaradi umora. Pred štirimi leti je bil zaradi srčnega zastoja klinično mrtev, po oživljanju si je hitro opomogel, zato so ga vrgli nazaj za zapahe. Šestinšestdesetletnik je prepričan, da je v trenutku smrti svojo kazen tehnično gledano že odslužil. In čeprav se je tega, roko na srce, zelo dobro domislil, argument sodišča ni prepričal. »Ali je gospod še vedno živ in mora ostati v zaporu ali pa je dejansko mrtev in je njegova pritožba dejansko brezpredmetna,« je sporočil tričlanski sodniški senat. Mrtev človek namreč ne more podpisovati sodnih dokumentov, so še dodali, obenem pa smrt ni uradna, dokler je ne potrdi zdravnik.