Slovenke bi z morebitno zmago proti Srbiji osvojile tretje mesto v skupini (potem ko je Nizozemska na zadnji tekmi premagala Norveško), prenesle v drugi del dve točki zaradi zmage proti Nizozemkam in ostale v igri za olimpijske kvalifikacije. Začetek dvoboja v Kumamotu je vse to tudi obetal, kajti že po slabih osmih minutah so vodile s kar 5:0. Srbkinje so jih ujele šele po dvajsetih minutah (10:10), v drugem polčasu so tekmice prvič povedle za tri (15:12), enako prednost so imele Slovenke pri 23:20 v 46. minuti, v protinapadu za vodstvo s štirimi goli pa Tjaša Stanko, z desetimi goli prva strelka tekme, ni bila uspešna.

V končnici je po treh zaporednih izenačenjih Srbija pobegnila na 27:25, a sta Stankova in Ana Gros (skupaj sta dosegli kar 18 golov od 27 slovenskih) poskrbeli za izenačenje. Remi bi bil za Slovenijo sicer premalo za napredovanje med dvanajst najboljših reprezentanc na svetu, kajti ob enakem številu točk bi napredovala Srbija zaradi precej boljše skupne razlike v golih. Vendar tudi od delitve točk ni bilo nič, kajti ob odsotnosti poškodovane Andree Lekić (nekdanja igralka Krima) je prva zvezdnica, 30-letna leva zunanja igralka Kristina Liščević, članica romunske ekipe Ramnicu Valcea, z dvema goloma zapored dokončno uničila sanje Slovenk o napredovanju.

»Lahko rečem, da je tekmo odločila samo ena žoga – ko smo pri vodstvu s 23:20 zapravili protinapad,« je ocenil slovenski selektor Uroš Bregar. Z osmimi goli je bila najboljša strelka Srbije krožna napadalka Slađana Pop-Lazić, nekoč v Metzu in zdaj v Brestu klubska soigralka Ane Gros, ki je prav tako dosegla osem golov: »Seveda je razočaranje po porazu zelo veliko, toda tudi takšen je šport. Vse karte smo imele v svojih rokah. Tekmo smo dobro začele, nato malce padle, vendar smo se spet vrnile. V igri je bilo preveč nihanj in to je tudi glavni razlog za poraz. Borile smo se do zadnjega atoma moči, a morda nam je zmanjkalo tudi nekaj športne sreče.« Slovenke se bodo na prvi tekmi v skupini od 17. do 20. mesta v nedeljo ob 7. uri po našem času pomerile z reprezentanco Brazilije.

Skupina A, ostala izida 5. (zadnjega) kroga: Slovenija – Srbija 27:29 (11:12), Nizozemska – Norveška 30:28 (14:18), Angola – Kuba 40:30 (20:16).