Mednarodna biatlonska zveza IBU je v primerjavi z mednarodno smučarsko zvezo FIS bolj podjetna in tekme svetovnega pokala že leta umešča tudi v celotni drugi del tedna. Popoldanske in še posebej večerne tekme od srede naprej so že redni del tekmovalnega koledarja. Tekme tekačev in tekačic so denimo med tednom le izjemoma. Razlika med biatlonom in smučarskim tekom je v atraktivnosti panoge, v zanimanju publike pred televizijskimi ekrani, denar pa kroji tekmovalni koledar.

Že danes se tako nadaljuje niz tekem svetovnega pokala v švedskem Östersundu. Na sporedu je moška tekma na 20 km (jutri 15 km za biatlonke), ki je format tekmovanja ohranila skozi celotno zgodovino sodobnega biatlona. Za publiko je resnici na ljubo s posamičnim startom in kazenskim pribitkom minute za zgrešeno tarčo to najmanj zanimiva disciplina, a jo IBU ohranja v koledarju v minimalnem obsegu. Disciplina favorizira boljše strelce. V teku kljub daljši razdalji boljši tekači zelo težko nadoknadijo minuto, dve, tri kazni. »Dvajsetka« vedno prinaša tudi posebna presenečenja, še dodatno za biatlonce in biatlonke iz druge vrste. Z izjemo Jakova Faka in Klemena Bauerja so to vsi drugi v naši reprezentanci (Miha Dovžan, Rok Tršan), na življenjsko tekmo pa prav v tej disciplini najlažje računajo tudi mlade biatlonke (Nika Vindišar, Nina Zadravec, Polona Klemenčič).

Fak in Bauer na uvodni posamični tekmi na 10 km s 23. oziroma 34. mestom ob povprečnem streljanju nista zadovoljila želja. »Dvajsetka« je tako prva priložnost, da se dvigne samozavest, ki je v biatlonu ena ključnih za vrhunske dosežke. V biatlonu se zmaguje z glavo. Eden ključnih dejavnikov je psihološka trdnost skozi tekmo. Jakov Fak zmore ohraniti zbranost tudi ob bolj motečih okoliščinah, medtem ko Bauer že kar značilno ne zmore zadeti pet tarč zapored v nizu in mu velikokrat spodleti pri peti tarči postanka. Z leti pri tem praktično ni sprememb. Omenjene značilnosti se kažejo skozi trinajst oziroma petnajst sezon, kolikor sta že med svetovno elito. Izkušnje pri tem ne igrajo velike vloge. Jakov Fak ob dobrem dosežku dobi krila in lahko naniza uspehe, če je le z zdravjem vse v redu. Klemen že statistično na sezono zmore le enkrat optimalno uskladiti odlično streljanje z odličnim tekom, da je dovolj za najboljšo deseterico.

Izmed biatloncev svetovnega vrha, ki po stažu vse dlje ostajajo na tekmovalni smučini, ima prav gotovo najskromnejšo tovrstno statistiko. Vsak biatlonec ima svoje značilnosti, ki se z leti le malo spreminjajo. Ena od teh je večerni termin tekme pod reflektorji. Jakov Fak je doslej na 25 tekmah, kjer so mu tarče osvetljevali z umetno svetlobo, le dvakrat stal na zmagovalnem odru svetovnega pokala, olimpijskih iger ali svetovnega prvenstva. Enkrat v Östersundu, pred dvema letoma, in drugič na olimpijskih igrah v Pjongčangu. To svojo statistiko pozna, vendar vzroka doslej še ni odkril oziroma tega javno ni razkril. Bistvo takih statistik v biatlonu je, da pravila ni.