Glede na uvodne pregledne tekme iz Sjusjena na Norveškem pred tednom se je že nakazalo, da do odličnega dosežka pelje le velika strelska natančnost. Ob zelo zgoščeni konkurenci, ko je najboljših trideset nagnetenih v 90 sekundah, že zgrešena tarča več pomeni povprečno osem mest nižjo uvrstitev. Le najhitrejšim v smučini je dovoljeno narediti več napak, da kompenzirajo kazenske kroge. V vetrovnem vremenu sta Jakov Fak in Klemen Bauer zgrešila dve oziroma tri od desetih tarč, s čimer sta bila že pod povprečjem najboljših.

Velepec je zadovoljen, ker je bilo bolje kot na Pokljuki

V smučini je Fak dosegel trideseti analitični čas, minuto in deset sekund za najhitrejšim Johannesom Thingnesom Boejem, Bauer je bil pet sekund počasnejši. Bauer je sicer poskušal z zelo hitrim streljanjem, bil celo drugi najhitrejši na strelišču, a to plačal. »Sam zase vem, da sem tekaško pripravljen, a sem ga danes polomil na strelišču. Zgrešil sem vse zadnje tarče leže in stoje, kar je zagotovo lastna napaka. Tekmo bo treba hitro pozabiti in se pripraviti na dvajsetkilometrsko preizkušnjo v sredo,« je Klemen Bauer že po tekmi vse misli usmeril v nadaljevanje tekem v osrednji Švedski.

Glavni trener Uroš Velepec je zadovoljstvo našel v primerjavi z lanskimi tekmami na Pokljuki, ko je bila najboljša uvrstitev 40. mesto. »Naredili smo napredek in začeli bolje. Moram pa poudariti, da se še sestavljamo, posebej s servisno ekipo, ki dela skupaj šele dober teden dni. Imeli smo težave z izbiro smuči, saj se je sneg pred tekmo hitro spreminjal. Najbolj se je poznalo pri Dovžanu in Tršanu, ki sta tekmovala na koncu startnega seznama. Z malo ekipo ljudi smo prepozno odreagirali. Na naslednjih tekmah se bomo ujeli, kot so se za tekmo biatlonk,« je optimist trener Uroš Velepec. Tekme si sledijo od srede do nedelje. Pokljuka bo na sporedu konec januarja.

Johannes Thingnes Boe nadaljeval niz zmag

Na vrhu nič novega. Norvežan Johannes Thingnes Boe je le nadaljeval niz zmag iz minule zime, ko je nanizal 16 zmag. Bil je najhitrejši v smučini in z eno zgrešeno tarčo mu je bil še najbližje njegov starejši brat Tarjei Boe. »Tekmeci so tekaško bližje kot preteklo zimo. Videli smo, kako blizu sta bila brat in Martin Fourcade. Streljanje bo bolj pomembno, kot je bilo prej. Nimam ničesar čarobnega v nogah, kar sem imel lansko zimo. Izginilo je. To zimo bo težje zmagovati. Ponosen sem, da se je tako začelo,« je bil zadovoljen prvi zvezdnik Johannes Thingnes Boe.

Tudi Italijanka Dorothea Wierer je potegnila niz iz pretekle zime. Veliko je pomagala tudi do sobotne zmage na tekmi mešanih štafet, kjer so vodili od starta do cilja. Slovenija je nastopila brez Klemena Bauerja in Jakova Faka. Z mladimi biatlonkami je bila štafeta nekonkurenčna. Polono Klemenčič in Nino Zadravec je italijanska štafeta ujela za krog (2 km) že pred tretjo predajo, ko bi morala v smučino Rok Tršan in mladinski svetovni prvak Alex Cisar. Slednji bo verjetno v Ostersundu prvič dobil priložnost, da se vrže v bitko z elitno vojsko svetovnega biatlona.