"Stabilne razmere v regiji so v našem skupnem interesu. Pri tem je opazna aktivna vloga Srbije v regionalnem povezovanju," je po pogovoru z Vučićem na twitterju zapisal Cerar.

Na spletni strani Vučićevega urada so ob tem sporočili, da sta s Cerarjem potrdila, da sta državi zainteresirani za ohranitev stabilnosti Zahodnega Balkana, njegovo evropsko perspektivo in nadaljevanje dialoga na vseh ravneh.

"Pozdravljamo aktiven angažma Slovenije v regiji Zahodnega Balkana prek njenega sodelovanja v Berlinskem procesu in tudi nadaljevanje neformalnih srečanj uradnikov v okviru procesa Brdo Brioni," je povedal srbski predsednik. Ob tem je izrazil upanje, da se bo Berlinski proces v prihodnosti znova osredotočil na povezovanje, predvsem infrastrukturno, in gospodarsko sodelovanje.

Pomembno gospodarsko partnerstvo

Poudaril je še, da je Slovenija izjemno pomemben gospodarski partner Srbije. Dodal je, da je Srbija pripravljena na nadaljnje razvijanje gospodarskih odnosov in ocenil, da je še veliko prostora za okrepitev sodelovanja na področjih kmetijstva, turizma, infrastrukturnega povezovanja in energetike.

Blagovna menjava med državama sicer vsako leto raste in je lani znašala 1,5 milijarde evrov. Od tega je slovenski izvoz znašal 898 milijonov evrov, kažejo podatki portala Izvozno okno.

Uradni obisk je zunanji minister sklenil s srečanjem s predsednico srbskega parlamenta Majo Gojković. "K dobrim odnosom med Slovenijo in Srbijo prispeva tudi zelo intenzivno medparlamentarno sodelovanje in številčni skupini prijateljstva, ki sta vzpostavljeni v obeh parlamentih," je Cerar zapisal na twitterju.

Srečal se je tudi z nadškofom Stanislavom Hočevarjem, ki že skoraj 20 let deluje v Srbiji. Govorila sta o stanju v regiji in sodelovanju med Slovenijo in Srbijo, je sporočil minister.

Cerar je svoj prvi uradni obisk v Srbiji začel v ponedeljek s srečanjem s srbskim kolegom Ivico Dačićem. Vodja slovenske diplomacije je poudaril, da je Slovenija v EU med glasnejšimi podpornicami širitve EU na države Zahodnega Balkana.