Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je dobra dva meseca po prevzemu stranke napovedal drugi korak kadrovske prenove stranke. V prvem koraku so izvolili predsednico sveta stranke poslanko Janjo Sluga, na svetu stranke pa so nadaljevali z generalnim sekretarjem in predsednikom programskega odbora. Prvi, ki se je moral posloviti, je generalni sekretar Andrej Klemenc, ki je v dobrem letu povezoval razrahljane niti stranke SMC. Pod njegovo taktirko je stranka izpeljala lokalne in evropske volitve, uspelo ji je tudi ohraniti finančno stabilnost.

Klemenčevo slovo je znanilec novih časov pri vodenju stranke, ki jo je pred petimi leti ustanovil Miro Cerar. Počivalšek je spremembe utemeljil z besedami, da to počne, da bi SMC še naprej rasla. »Prišli smo do točke, ko je potrebna prenova. Okoli sebe zbiram ljudi, ki znajo, zmorejo in so pripravljeni iti samo naprej, ne levo in ne desno,« je pojasnil Počivalšek. Vse te spremembe so uvod v vsebinsko prenovo, ki bo zastavljena na spomladanskem kongresu, je še napovedal prvi mož SMC.

Vodenje strankarskega aparata tako prevzema nekdanji hokejist in podžupan Jesenic Miha Rebolj, ki je letos nastopil tudi na evropskih volitvah. Izkušenj s politiko na državni ravni nima veliko, je pa toliko bolj znan in priljubljen na Jesenicah. Druga novost, ki jo prinaša Počivalšek, je Aleš Vidmar, ki prevzema vodenje programskega sveta in bo skrbel za vsebinsko prenovo SMC. Vidmar je javnosti manj znan obraz, pred tem je za program skrbel ekonomist Aleksandar Kešeljević, na katerega pa, kot je razumeti, v SMC ne računajo več. Vidmar je po izobrazbi politolog, trenutno pa je vršilec dolžnosti direktorja na Inštitutu za vode. Pred tem je bil zaposlen na javnem skladu za razvoj kadrov in štipendije.

SMC so v zadnjem obdobju spremljale tudi vse bolj pogoste špekulacije o prestopu v neko drugo koalicijo, glasne pa so bile tudi govorice, da se je Počivalšek v dneh pred potrditvijo proračuna v državnem zboru na tajnem sestanku pogovarjal s predsednikom SDS Janezom Janšo. Počivalšek je danes zanikal srečanje z Janšo. »Stranka SMC je bila, je in bo stabilen člen obstoječe vlade. Vse bomo naredili, da dokončamo mandat,« je dejal Počivalšek.