Slovenske rokometašice so po pripravljalnem turnirju v Tokiu, na katerem so osvojile drugo mesto s po eno zmago (Brazilija, 33:29), remijem (Japonska, 28:28) in porazom (Francija, 21:33), na začetku tedna odpotovale v okoli tisoč kilometrov oddaljeno Amakuso. Ta leži v neposredni bližini Kumamota, kjer bodo z današnjo tekmo proti Nizozemski začele svoj nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu. To bo že njihov šesti nastop med svetovno elito po Nemčiji 1997 (18. mesto), Italiji 2001 (9.), Hrvaški 2003 (8.; najboljša uvrstitev doslej), Rusiji 2005 in Nemčiji 2017 (obakrat 14. mesto).

Povprečje manj kot 24 let

Ekipa selektorja Uroša Bregarja bo med najmlajšimi na SP, saj je njena povprečna starost manj kot 24 let. Manj od povprečja je starih kar 12 od skupno 17 igralk, trideset let ali več pa imata samo obe vratarki, Branka Zec (33) in Amra Pandžić (30). Glavno slovensko orožje bo levoroka ostrostrelka Ana Gros, 28-letna članica francoskega Bresta, ki je nedavno podaljšala pogodbo s klubom še za dve leti. »Naš cilj je jasen – preboj v drugi del tekmovanja, med dvanajst najboljših na svetu. A tudi če nam ne bi uspelo, to za pomlajeno in dokaj neizkušeno reprezentanco ne bo tragedija, ne bo konec sveta. Vseeno verjamem, da se to ne bo zgodilo. Na zadnjih štirih velikih tekmovanjih smo vedno presenetile kakšnega favorita, zato ne vidim razloga, da ga ne bi tudi tokrat,« pravi Ana Gros, s 518 goli četrta strelka v slovenski reprezentančni zgodovini za Tanjo Oder (686), Simono Šturm (593) in Anjo Frešer (531), ki je zdaj vodja izbrane vrste.

Slovenke se bodo danes pomerile z Nizozemsko, ki je na zadnjih štirih velikih tekmovanjih osvojila štiri kolajne: srebrni na SP 2015 na Danskem in EP 2016 na Švedskem ter bronasti na SP 2017 v Nemčiji in EP 2018 v Franciji. »Nizozemska v tem trenutku spada med najboljše štiri reprezentance na svetu. Tekmice so individualno izredno močne, kar je posledica sistema, ki izhaja iz njihove akademije in ki se ga dosledno držijo. S hitro igro so zelo neugodne, velja izpostaviti tudi odlično zunanjo linijo, v kateri ima žoga hiter pretok in je nevarna s streli z razdalje. V igri želimo biti čim dlje konkurenčni, če se bo pokazala priložnost za presenečenje, jo bomo skušali izkoristiti,« napoveduje selektor Uroš Bregar tekmo z Nizozemsko, ki je na Japonsko prišla z malce spremenjeno (pomlajeno) zasedbo, v kateri ni več dveh vrhunskih igralk, 31-letne Nycke Groot (konec reprezentančne kariere) in 28-letne Yvette Broch (konec kariere).

Celjani z drugo zaključno žogico

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so prvo zmago v letošnji ligi prvakov dosegli prav proti Elverumu, ki so ga 20. oktobra v Zlatorogu v petem krogu nadigrali z 32:25. Pivovarji so v prejšnjem krogu z domačim porazom proti Picku iz Szegeda (23:34) zapravili prvo zaključno žogico za uvrstitev v osmino finala, jutri na Norveškem pa imajo drugo. Glede na vrstni red zadnje trojice v skupini A (Celje 6 točk, Zagreb 3, Elverum 1) bi jim skalp desetkratnih prvakov Norveške skoraj zanesljivo prinesel napredovanje med 16 najboljših v Evropi, na kar čakajo že pet let.

Pred gostovanjem pri ekipi, ki ima šest tujcev, vsi prihajajo s severa Evrope (štirje Danci, po en Šved in Islandec), imajo v celjskem taboru precej zdravstvenih težav z igralskim kadrom. Domen Makuc je po artroskopiji kolena izgubljen za prvi del sezone, z manjšimi poškodbami se ubadata Tilen Kodrin in Jan Grebenc, povsem nared še ni Josip Šarac, zbolela sta Gal Marguč in Stefan Žabić…, zato ekipa ni opravila nobenega treninga v popolni zasedbi. Vseeno naj bi bili vsi z izjemo Makuca pripravljeni za Elverum, ki je v norveški ligi po desetih krogih s tekmo in točko manj drugi za Kolstadom.

Trener Tomaž Ocvirk opozarja, da bo njegova ekipa jutri odigrala že deseto tekmo v 31 dneh, zato se pozna utrujenost igralcev. »Elverum igra zelo hitro in vsako napako nasprotnika kaznuje s hitrimi nasprotnimi napadi. Med njihovimi glavnimi strelci so krila, imajo tudi neugodne strelce z razdalje. Če jim pustiš preveč svobode, imaš hitro težave. Zato bomo morali z zelo agresivno igro omejiti strele od daleč, z majhnim številom napak v napadu pa njihove (pol)protinapade,« ocenjuje Tomaž Ocvirk. Kljub zdravstvenim težavam igralcev ostaja optimist: »Naredili bomo vse, da domov prinesemo obe točki. Tekma ne bo lahka, a v tej sezoni smo že pokazali, da težke tekme odigramo zelo dobro. Tudi če se slučajno znajdemo v zaostanku, ne smemo obupati, ampak moramo vztrajati do konca.«