Da je slovenski skakalni as Peter Prevc v soboto na tekmi v smučarskih skokih za svetovni pokal v Ruki na Finskem zaradi diskvalifikacije, ki je bila sploh prva v njegovi karieri, ostal brez uvrstitve na tretje mesto, so vedeli le tisti, ki so v neposrednem televizijskem prenosu še čakali na slovesno razglasitev. Mnogi so takoj po koncu preklopili na bogato športno ponudbo na drugih televizijskih kanalih ali ugasnili televizor. Na tekmi druge slovenske lige v košarki je sodnik priznal trojko Ilirije v zadnji sekundi za zmago proti vodilni ekipi Mesarija Prunk Sežana, odpiskal konec tekme, gledalci so odšli domov, igralci pa pod prho. Ko si je sodnik ogledal videoposnetek, je spoznal, da se je čas pred zmagovitim košem že iztekel. Po desetih minutah je bil uradni izid, ki je bil sicer pravičen, drugačen, kot je pisalo na semaforju.

Z uvedbo novih tehnologij, med katerimi je najbolj prepoznaven in razvpit VAR v nogometu, ter vse strožjih kontrol tekmovalne opreme se je povečalo število ljudi v sodniških ekipah in tekmovalnih razsodiščih. Za to seveda prejmejo honorar – med njimi so po športni upokojitvi tudi nekdanji športniki in športnice –, vendar odločitve niso nič hitrejše in bolj pregledne. Nasprotno, z ogledi posnetkov in kontrolami opreme so se podaljšale tekme in raztegnil čas do objave uradnih rezultatov, ko so televizijske kamere že ugasnjene, gledalci pa proslavljajo uspeh svojih ljubljencev.

Videotehnologije in kontrole delajo šport bolj pošten in pravičen, a z njimi se tudi izgubljata njegova prvinskost in čar. Športa, kakršnega smo bili vajeni, ne bo več, če bo vpliv tehnologije prevelik. Če bodo vse odločitve namesto sodnikov sprejemali le še računalniki z algoritmi in roboti, bo tudi šport izgubil prepotreben del človeškega faktorja, ki ga dela bolj humanega in zanimivega. Izkušeni trenerski mački pravijo, da se v ligaškem sistemu tekmovanja ali serije tekem na koncu število odločitev v dobro ali škodo vsakega kluba ter vpliv vremenskih pogojev poravna. Tudi polemike, ki so posledica sodniških napak, namreč dajejo športu svojo draž.