V finski Ruki se danes začenja 39. sezona svetovnega pokala v smučarskih tekih. Na Finskem gre po tradiciji za tridnevni spored, začenja se s paradno disciplino slovenskega teka sprintom v klasiki, v katerem slovenska četverica Anamarija Lampič, Katja Višnar, Miha Šimenc in Janez Lampič tudi največ pričakuje.

Z izjemo obolele Katje Višnar so slovenski smučarski tekači pretekli konec tedna tekmovali na močni mednarodni tekmi v norveškem Beitostolnu. V družbi celotne norveške supersile, Američank in nekaj drugih predstavnikov posameznih držav so dobili vpogled v pripravljenost. Anamarija Lampič je v sprintu v klasiki pritekla četrto mesto, kar je glede na konkurenco s svetovno prvakinjo Maiken Caspersen Falla dobra napoved pred uvodom v Ruki. Na tekmi na 10-kilometrski razdalji je pritekla 20. mesto. »Zadovoljna sem s sprintom, manj z uvodno tekmo na razdalji,« je bil kratek komentar Anemarije Lampič, ki nestrpno pričakuje prvo tekmo svetovnega pokala v novi sezoni. »Vsako leto začenjam sezono bolje pripravljena. Vedno doslej sem potrebovala niz tekem, da sem prišla na višjo raven. Upam, da bom letos hitreje v formi.«

V sezoni brez svetovnega prvenstva in olimpijskih iger je osrednji cilj Lampičeve, da se prebije čim višje v skupnem seštevku svetovnega pokala, nemara med najboljšo deseterico. Že v Ruki, kjer je na vrsti prvi od treh tekaških sklopov zime, je na voljo veliko točk. Katja Višnar zaradi bolezni uvodne primerjave iz Beitostolna ni dobila. Zanimivo je, da je prav v Ruki pred petimi leti pritekla drugo mesto, s čimer je bila še ob dveh enakih uvrstitvah najbližje svoji sanjski želji – zmagi na tekmi za svetovni pokal. »Želim si zmagati. Petra, Vesna, Anamarija zmage že imajo,« ne skriva ambicij Katja Višnar.

Miha Šimenc je v sprintu na norveški pregledni tekmi pritekel 25. mesto, Janez Lampič 35. »Od te tekme sem veliko odnesel in dobil potrditev, da sem konkurenčen tudi v klasiki. V Ruki so odlični pogoji. Zaradi napovedanega sneženja bo pomembna izbira smuči. Kot vedno tu je pomembno najti pravo razmerje med drsnostjo in oprijemom za zadnji klanec,« pravi Miha Šimenc, ki je lani z nasveti svetovnega in olimpijskega prvaka Ola Vigena Hattestada kar desetkrat pritekel med trideset najboljših v svetovnem pokalu. Šimenc ima še nekaj več možnosti za mednarodno uveljavitev, ko teče zraven prvega zvezdnika Johannesa Hasflota Klaeba. Mladi Norvežan lovi tretji kristalni globus, da se kot najmlajši postavi ob bok legendama Bjornu Daehlieju in Švedu Gundeju Svanu. Bolj vsestranska Ingvild Flugstad Östberg je lani zbrala več točk kot z zmagami na razdalji Therese Johaug. Prav zaradi prehude prevlade Norvežanov Mednarodna smučarska zveza upa, da bi svetovni pokal dobil večjo razpršenost dosežkov najboljših in s tem zbudil večje zanimanje po svetu. Vsak odmevnejši dosežek slovenskih tekačev in tekačic bi bil lepa popotnica pred decembrsko tekmo svetovnega pokala v Planici.