Na tradicionalnem prizorišču v Lake Louisu v Kanadi se začenja nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju v hitrih disciplinah za moške. Slovenska reprezentanca bo imela prvo priložnost, da pokaže, česa je sposobna v okrepljeni zasedbi. Moški reprezentanci se je namreč po koncu prejšnje sezone priključil Gregor Koštomaj, dolgoletni trener Ilke Štuhec.

Minula sezona za pozabo

Slovenska reprezentanca je imela v pripravljalnem obdobju podobno kot številne druge ekipe precej logističnih težav. Zaradi pomanjkanja snega v Južni Ameriki ni odpotovala v Čile in je poleti iskala čim manj zasedene proge na evropskih ledenikih. V zadnjih tednih so Boštjan Kline, Klemen Kosi, Martin Čater, Miha Hrobat, Tilen Debelak in Nejc Naraločnik trenirali v Kanadi, kjer so imeli dobre razmere v Panorami, zadnji teden pa so preživeli v Lake Louisu. Po prvem smuku in superveleslalomu sezone bodo odpotovali v Beaver Creek, kjer se bo na progi Ptic roparic prihodnji konec tedna nadaljeval svetovni pokal v hitrih disciplinah in veleslalomu.

Minula sezona je bila s slovenskega rezultatskega vidika za pozabo. V finale svetovnega pokala se je uvrstil le Boštjan Kline, in sicer na repu sodelujočih v superveleslalomu. V vsej smukaški sezoni so slovenski alpski smučarji zbrali le 63 točk svetovnega pokala (Čater 43, Kosi 16 in Kline 4), na superveleslalomih pa 152 točk (Kline 63, Kosi 42, Čater 30, Hrobat 17). Spomnimo, da je lani mali kristalni globus v smuku osvojil Švicar Beat Feuz (540 točk), drugi je bil Italijan Dominik Paris (520), tretji pa Avstrijec Vincent Kriechmayr (339). Superveleslalomski globus je osvojil Paris (430), drugi je bil Kriechmayr (346), tretji pa Švicar Mauro Caviezel (324).

V Lake Louisu prava zima

Pred prvo tekmo sezone je skrb vzbujajoča statistika slovenskih alpskih smučarjev v Lake Louisu. Peterica, ki bo tekmovala ta konec tedna, ima v Kanadi za seboj 33 startov svetovnega pokala, od katerih je osemkrat osvojila točke. Petkrat Boštjan Kline (startal je 11-krat) in trikrat Martin Čater (startal je 6-krat). Najvišja slovenska uvrstitev na kanadskem prizorišču je 14. mesto Klineta na superveleslalomu pred štirimi leti. Lastnik najslabše slovenske statistike je Klemen Kosi. Mariborčan je v Lake Louisu startal 11-krat in ni osvojil niti ene točke svetovnega pokala. Njegova povprečna uvrstitev je 49. mesto. Miha Hrobat je startal trikrat in bil v povprečju 53., Tilen Debelak pa dvakrat in je v povprečju zasedel 55. mesto.

Tekmi v Lake Louisu bosta zimski. Temperatura se večkrat spusti pod 20 stopinj Celzija. Vremenska napoved je za tekmi ugodna. Organizatorji so imeli nekaj težav na začetku tedna, saj je prvi trening odpadel. Na drugem so se izkazali predvsem Avstrijci in Francozi. Kar osem avstrijskih alpskih smučarjev se je uvrstilo med najboljših 20 ter šest Francozov med prvih 15. »Vselej je lepo na treningih dosegati dobre čase, a osebno mi ne pomenijo veliko. Proge svetovnega pokala dobro poznamo, vemo, katera so ključna mesta. Pomembno je le, kako jih izpeljemo na tekmi,« pravi Matthias Mayer, ki je na prvem treningu zaostal le za Švicarjem Carlom Janko.