Nadaljevanje sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju je v slovensko reprezentanco v Killingtonu in Lake Louisu prineslo nekaj svetlih točk. Kljub temu je realnost začetka sezone na ženski strani v tehničnih disciplinah slabša od pričakovanj. V skladu s pričakovanji pa v tej sezoni tekmuje Mikaela Shiffrin. Američanka na domači preizkušnji v Vermontu ostaja neporažena v slalomu, danes je dobila četrto zaporedno preizkušnjo na tem prizorišču.

Novo, že 62. zmago svetovnega pokala, s katero se je na četrtem mestu najuspešnejših smučark vseh časov izenačila z Avstrijko Annemarie Moser-Pröll, je Mikaela Shiffrin danes dosegla z več kot dvema sekundama prednosti pred Petro Vlhovo, tretjeuvrščena Anna Swenn-Larsson pa je bila še edina alpska smučarka, ki je zaostala manj kot tri sekunde. Odločilno prednost si je Američanka priborila na prvi progi, na kateri je za uvrstitev med najboljših 30 zadostoval že zaostanek več kot petih sekund. Med dobitnice slalomskih točk se je od Slovenk prebila le Ana Bucik, ki je po 16. času na prvi progi razočarala na drugi ter nazadovala na 19. mesto. Meta Hrovat in Maruša Ferk sta po Leviju vnovič ostali brez točk, tokrat po napakah na prvi progi. »Pričakoval sem boljši izkupiček. Manjka nam predvsem sproščenosti. Ko se bo vse sestavilo, bodo tudi v slalomu prišli rezultati, ki jih vsi, mi in športna javnost, pričakujemo,« sporoča glavni ženski trener Janez Slivnik.

Prvenec Marte Bassino

Drugi ženski veleslalom sezone v Killingtonu je bil zaradi močnega vetra v zgornjem delu proge skrajšan. Ker je konfiguracija položna, so bile razlike na ledeni progi med najboljšimi majhne. Prvič se je na najvišjo stopničko zmagovalnega odra povzpela Marta Bassino, za dvojno italijansko zmago pa je poskrbela lanska zmagovalka v Vermontu Federica Brignone. Dvajset tisoč gledalcev je s tretjim mestom navdušila Mikaela Shiffrin, ki ji tudi v četrtem poskusu ni uspelo doseči veleslalomske zmage na domačem prizorišču. Na startu se je v zadnjem hipu pojavila presenetljiva zmagovalka Söldna Novozelandka Alice Robinson, a je odstopila na prvi progi.

Žarek upanja je posvetil v slovensko reprezentanco, saj se je Meta Hrovat uvrstila na rep deseterice. Kranjskogorčanka sicer ni prehitela nobene članice elitne sedmerice, a po dveh odstopih dosegla pomembno potrditev, da je na pravi poti. »Odvalil se mi je kamenček, saj sem osvojila prve točke v sezoni. Končno mi je uspelo sestaviti dve solidni vožnji,« je razplet komentirala Meta Hrovat. Med dobitnike veleslalomskih točk sta se uvrstili tudi Ana Bucik in Tina Robnik. »Za začetek sezone so rezultati solidni, a imam še precej rezerve,« je svoj veleslalomski nastop ocenila Ana Bucik. Tina Robnik, ki je svojo uvrstitev poslabšala na drugi progi, je po nastopu v Killingtonu povedala: »Ni mi šlo, kot sem si želela. Storila sem preveč napak. Imam višje cilje.«

Zmagovita vrnitev Dressna

Slovenci so na uvodnem smuku sezone v Lake Louisu tekmovali bolje kot v preteklosti. Sploh prvič se je med dobitnike točk v kanadskem Skalnem gorovju v dvanajstem poskusu prebil Klemen Kosi. Mariborčan je zasedel 20. mesto, kar je bila najboljša slovenska moška uvrstitev konca tedna. Petnajst stotink sekunde in šest mest slabši je bil Martin Čater, ki se je uspešno vrnil po operaciji prednjih kolenskih križnih vezi. Boštjan Kline se je pokazal v klavrni podobi in je krepko zaostal za dobitniki točk. »Veseli me uspešna vrnitev Martina Čatra. V nekaterih delih je bil celo med najhitrejšimi. Zelo sem zadovoljen s Klemnom Kosijem, ki je bil daleč najboljši v Lake Louisu. Boštjan Kline je imel stvari preveč pod kontrolo,« je slovenske nastope ocenil glavni moški trener Peter Pen.

Na prvem smuku sezone je potekal izjemno zanimiv boj med trenutno najboljšima »dirkačema« Dominikom Parisom in Beatom Feuzem ter Carlom Janko, ki je bil najhitrejši na obeh treningih. Ko je kazalo, da bo Italijan zmagal, Švicarja pa si bosta delila drugo mesto, je sledilo veliko presenečenje. Na tekmovalno sceno se je zmagovito vrnil Thomas Dressen, lanski zmagovalec Kitzbühla, ki se je v minuli sezoni poškodoval na drugem smuku v Beaver Creeku in končal sezono. Nemec je dosegel tretjo zmago v karieri, potem ko je bil dve stotinki hitrejši od Parisa. »To je noro! Če bi mi nekdo napovedal, da bom na prvi tekmi med najboljših 15, bi takoj sprejel. Na treningih mi je sicer nekoliko zrasla samozavest, a takšnega uspeha res nisem pričakoval,« je bil navdušen Thomas Dressen ter podoživel številne majhne korake na poti do vrnitve. Feuz se je uvrstil na zmagovalne stopničke na dvanajstem smuku od zadnjih 14, edini aktivni zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala Carlo Janka pa se je med najboljšo trojico prebil po 32 mesecih in pol.

Dvakrat srečna številka 13

Prvo avstrijsko zmago nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju je dosegel Matthias Mayer. Avstrijski Korošec je bil danes na superveleslalomu, ki ga je postavil trener slovenske reprezentance Peter Pen, prepričljivo najhitrejši. Zanimivo je, da je Mayer kot dan prej Thomas Dressen nosil startno številko 13. Dominik Paris se seli v Beaver Creek, kjer bodo prihodnji konec tedna tri tekme svetovnega pokala, s popotnico dveh drugih mest. Enako kot na smuku sta si tretje mesto delila dva tekmovalca, tokrat Avstrijec Vincent Kriechmayr in Švicar Mauro Caviezel. Opomnimo, da superveleslaloma v Lake Louisu po sedmih letih ni dobil Norvežan. Slovenski alpski smučarji niso blesteli. Boštjan Kline je imel po dveh tretjinah proge 16. vmesni čas, nato pa je popustil, a z 29. mestom vendarle osvojil prvi točki svetovnega pokala v novi sezoni.