Silvano Knez, pridelovalec kakijev: Ker ljudje raje kupujejo uvožene, smo jih lani vrgli stran sto ton
Silvano Knez je največji pridelovalec kakijev v Sloveniji. V Strunjanu, ki je nekakšen center pridelave kakijev v Sloveniji, jih pridelajo okrog dvesto ton na leto, kar je tretjina vseh pridelanih kakijev v Sloveniji. Kaki vse bolj postaja sadež Slovencev, kljub temu da smo ga pri nas začeli intenzivneje gojiti šele po drugi svetovni vojni in se je iz Primorske razširil tudi v notranjost Slovenije. K promociji uživanja kakijev je veliko pripomogel praznik kakijev v Strunjanu, ki poteka že od leta 2000, a kljub temu še vedno veliko slovenskih potrošnikov raje kupuje španske in italijanske kakije.
Silvano Knez meni, da bi morale inšpekcije bolj nadzirati poreklo blaga. (Foto: Bojan Velikonja)
Kakije smo od nekdaj povezovali s Primorsko, še vedno se jih največ pridela v slovenski Istri, na Goriškem, v Goriških brdih in Vipavski dolini. So pa nasadi ...
V slavo zlatemu jabolku – kakiju imajo v Strunjanu prav poseben praznik. Sadež je tudi zelo razširjen za pridelovanje, saj ga na Primorskem pridelajo...