»V tem trenutku lahko potrdim le, da gre za obsežno kriminalistično preiskavo na območju Policijske uprave Ljubljana. Hišne preiskave potekajo na več lokacijah pri fizičnih in pravnih osebah. Gre za kriminalna dejanja s področja korupcije,« je na naša poizvedovanja o hišnih preiskavah pri izvajalcih tehničnih pregledov po Ljubljani povedala tiskovna predstavnica PU Ljubljana Aleksandra Golec.

Neuradno smo izvedeli, da gre za preiskavo klasičnih korupcijskih dejanj, ko posamezni pregledniki na tehničnih pregledih za določeno podkupnino v promet spuščajo vozila, ki tehnično niso ustrezna. Tokrat naj bi kriminalisti pod drobnogled vzeli predvsem preglede tovornih vozil. Glede na to, da gre za večdesettonska vozila, ki so zadnje čase vse večkrat udeležena tudi v hujših prometnih nesrečah, je to še posebej skrb vzbujajoče. Kaj točno so »spregledali« domnevni podkupljeni pregledniki, ni znano, strokovnjaki, s katerimi smo se pogovarjali, pa omenjajo, da bi težko šlo za večje pomanjkljivosti, sploh pri vozilih v mednarodnem prometu, da preglede tovornih vozil običajno opravlja več uslužbencev in da so prostori, kjer se opravljajo tovrstni pregledi, običajno pod videonadzorom.

Kje potekajo preiskave in na koliko lokacijah, nam na policiji niso želeli pojasniti, saj naj bi te potekale tudi danes in bi preveč uradnih informacij utegnilo ogroziti preiskavo. »Več bomo javnosti pojasnili v prihodnjih dneh,« je dodala Golčeva s PU Ljubljana.

Po naših zanesljivih informacijah so kriminalisti opravljali hišno preiskavo tudi pri izvajalcu tehničnih pregledov na Škofljici. Lastnik podjetja nas je odpravil z besedami, da o tem ne ve ničesar in naj kličemo »v firmo«, tam pa so nas odpravili s pojasnilom, da nas bodo poklicali nazaj.

Tokratne preiskave pri izvajalcih tehničnih pregledov niso prve, manj pa je primerov, ki bi dočakali tudi sodni epilog. V enem primeru je znano, da je obtoženi kaznivo dejanje priznal in dobil dve leti zaporne kazni. pk