Posebna komisija Svetovne protidopinške agencije (Wada) je zaradi neupoštevanja dopinških pravil predlagala, da se ruskim športnikom tudi v naslednjih štirih letih prepove uradno nastopati na mednarodnih tekmovanjih. Wada bo o novem suspenzu Rusije odločala na seji izvršnega odbora v ponedeljek, 9. decembra v Parizu in ga po napovedih potrdila.

Ruska športna javnost se ob tem sprašuje, kaj bo z evropskim prvenstvom v nogometu prihodnje leto, na katerem bo Rusija med prirediteljicami, v primeru, da bo prepoved obveljala. Štiri tekme so namreč na koledarju v Sankt Peterburgu, tri v skupini in ena četrtfinalna. A je nekdanji podpredsednik Uefe iz Rusije za državno tiskovno agencijo zagotovil, da so možnosti, da bi Rusija ostala brez tekem na euro 2020 enake ničli.

»Ali obstaja možnost, da bi ruska nogometna reprezentanca izgubila pravico zaigrati na tem turnirju. Iskreno povedano, to vprašanje je retorično. Odločitev, ki jo bo Wada sprejela 9. decembra ni v ničemer povezana z nogometom,« je za Tass dejal Koloskov.

»Svetovna in evropska nogometna federacija, Fifa in Uefa, imata svoji komisiji za zdravstvena vprašanja in za boj proti dopingu ter svoj laboratorij. Obe organizaciji razpolagata s svojo celovito dokumentacijo o naših nogometaših. V skladu s pravili so dopinški testi obvezni za vsako tekmo pod okriljem teh dveh organizacij,« je še dejal.

Agencija Tass je napovedala, da se bosta v sredo, 27. novembra, v Sankt Peterburgu sešla ruski predsednik Vladimir Putin in predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin. Putin pa se bo isti dan sešel tudi z izvršnim direktorjem Svetovnega gospodarskega foruma Klausom Schwabom.