Rusada je v neprijetnem položaju, saj ji grozi nov suspenz. Nazadnje je bila suspendirana za tri leta, kazen pa se ji je iztekla 20. septembra lani. Takrat je Wada umaknila suspenz, a z jasno zahtevo, da Rusija preda dopinške vzorce, analize in druge podatke testiranj, izvedenih med letoma 2012 in 2015.

Prav ti podatki bi lahko razjasnili jasno sliko o zadnjem dopinškem škandalu v Rusiji, saj je mednarodna javnost Rusiji očitala državno voden in reguliran načrten doping. Obenem bi Wada na ta način lahko prišla do podatkov o zamolčanih primerih dopinga in športnike kaznovala naknadno. Wada je že našla približno 300 ruskih športnikov, ki naj bi si pomagali z nedovoljenimi poživili, nekatere pa tudi že suspendirala.

Danes bodo v Dohi o statusu Rusije razpravljali tudi predstavniki Mednarodne atletske zveze IAAF. Ruska zveza je v svetovni atletiki suspendirana že vse od novembra 2015. Glede na zadnje zahteve Wade je zdaj malo verjetno, da bi zveza IAAF umaknila suspenz Rusom. A na bližnjem svetovnem prvenstvu v Dohi bo lahko nastopilo 29 ruskih atletov, ki pa bodo bržkone nastopali pod zastavo mednarodne zveze.