Kazalo je, da bo druga polovica prvega dela evropskega pokala za košarkarje Cedevite Olimpije mučenje. Po petih zaporednih porazih jim možnosti za napredovanje ni pripisoval nihče več, a so še naprej verjeli. Ko so bili pritisnjeni ob zid, so na kolena spravili Darušafako in Unics iz Kazana, najboljši moštvi v skupini C, in se naenkrat znašli v boljšem položaju. Ob uspehih proti Primorski in FMP v ligi ABA se je samozavest zmajev močno dvignila, kar je pred 8. krogom evropskega pokala sila pomembno. Če bi Olimpija danes premagala Brescio z več kot sedmimi točkami, za kolikor so klonili na prvi tekmi, bi dokončno vložila kandidaturo za napredovanje med šestnajst najboljših moštev drugokakovostnega evropskega tekmovanja.

»Motivacija in samozavest sta na vrhuncu. Evropski pokal je tekmovanje, ki je na višji kakovostni ravni od lige ABA. Če bi se uvrstili v drugi del, bi bil to prvi uspeh v sezoni, kar bi nam pomenilo ogromno,« je kapetan Olimpije Jaka Blažič poudaril pomen morebitnega napredovanja. Brescia bo v Ljubljano prispela nekoliko utrujena, saj je še v nedeljo igrala tekmo domačega prvenstva proti Trevisu in klonila z 68:72 (Aleksej Nikolić je za Treviso dosegel 16 točk).

Manj kot 48 ur po koncu bo moštvo trenerja Vincenza Esposita v Stožicah znova na delu, kar utegne tehtnico nagniti na stran Olimpije. »Bolj bomo spočiti, zato moramo igrati z veliko energije, da to unovčimo. Predvsem pa računam na čim večje število navijačev in s tem na pomoč s tribun, ki nas lahko ponese do pomembne zmage. Ta bi nam odprla vrata drugega dela,« sporoča Blažič, ki je zadovoljen s svojimi predstavami, a pravi, da lahko igra še precej bolje. »Prostora za napredek je veliko. Na treningih trdo delam, s trenerskim štabom pa veliko časa posvečamo ogledovanju posnetkov, da vidimo, kje lahko izboljšam igro in napredujem.«

Vse bolj je s predstavami moštva zadovoljen tudi trener Slaven Rimac. Štiri zaporedne zmage so moštvu dvignile samozavest in izboljšale vzdušje v slačilnici, a Hrvat opozarja, da igralcev ne smejo preveč ponesti. »Pogosto se zgodi, da igralci, ko dobijo nekaj tekem zapored, menijo, da so svoje naredili. Moja naloga bo, da jim nekoliko prirežem krila. Proti Brescii moramo na parket priti z veliko energije in lačni uspeha,« je jasen Slaven Rimac, ki je italijansko moštvo primerjal z zadnjim tekmecem FMP. »Podobni so po kombinatoriki v igri in dejstvu, da je jedro ekipe že dve, tri sezone isto. A po drugi strani smo mi v dobrem ritmu. Čim dlje želimo jezditi na zmagovitem valu. Na prvi tekmi smo videli, da lahko brez težav igramo z njimi. Ponuja se nam lepa priložnost, ki jo moramo zgrabiti z obema rokama.«

Evropski pokal, 8. krog, skupina C, danes ob 18.30: Olimpija – Brescia, jutri ob 17.30: Unics – Nanterre, ob 18.15: Darušafaka – Joventut.