Še pred dvema tednoma je bilo razpoloženje v taboru Cedevite Olimpije slabo. Ljubljančani so na trenutke sicer kazali, česa so sposobni, a so jih vedno pokopali hudi padci v igri. Nezadovoljen je bil tudi športni direktor Sani Bečirović, ki je sedmi sili razlagal, da bodo naslednje štiri tekme razkrile realno stanje zmajev. Kar je dobil, verjetno še sam ni pričakoval. Olimpija je namreč s sobotnim uspehom proti FMP nanizala štiri zaporedne zmage, se z Budućnostjo zasidrala na vrhu lige ABA in se vmešala v boj za napredovanje v evropskem pokalu. Mirno torej lahko zapišemo, da je realno stanje v zmajevem gnezdu vzpodbudno.

Rimac: Naprej skromno in ponižno

»Sem človek, ki ne beži od kritik. Za konkretnejše ocene še ni prišel čas. A od prvega dne poudarjam, da imamo karakterne igralce. Zadnje štiri tekme so to potrdile, saj je moštvo pokazalo pravi odziv. Da bi bili odlični in se borili za lovorike, pa je potrebnega še veliko dela in dvigovanja kakovosti igre. Verjel sem v ekipo, ki je v zadnjem obdobju pridobila na samozavesti. Naprej moramo iti skromno in ponižno, dobro delati in se še naprej truditi, da pridobimo navijače na svojo stran,« je oceno po obdobju, ki ga je izpostavil Bečirović, podal trener Olimpije Slaven Rimac. Čeprav je hrvaški strateg imel pripombe nad igro proti FMP, pa je gotovo lahko zadovoljen z dejstvom, da so igralci začeli vidno uživati v moštveni igri, saj v napadu iščejo podajo več, po drugi strani pa premorejo individualno kakovost za reševanje napetih končnic. Tokrat je ključne mete zadel izjemni Codi Miller-McIntyre, medtem ko je pomemben skok v napadu in koš ter dodaten prosti met prispeval Mikael Hopkins. Prezreti ne gre niti dejstva, da je ob uspešnih akcijah pogosto na nogah vsa klop Olimpije, kar se v preteklosti ni dogajalo, stoje pa so zadnje minute pospremili tudi gledalci v Stožicah, ki so lahko uživali v marsikateri atraktivni potezi in dveh trojkah s sireno Jake Blažiča in Ryana Boatrighta ob koncu prve in tretje četrtine.

Četrta zaporedna zmaga je razveselila tudi kapetana Jako Blažiča, ki je med drugim izpostavil dejstvo, da so s soigralci petkrat vodili za deset, vsakokrat popustili, a v nobenem trenutku razpadli. »FMP je imel osem dni za pripravo na tekmo. Res so nas dobro preučili in se pripravili na naš način obrambe. To smo tudi pričakovali. Vedeli smo, da bo napeto do konca, a hkrati povsem odkrito pričakovali tudi zmago. Uspelo nam je in moramo biti zadovoljni,« je poudaril Jaka Blažič.

Primorska prek Mege

Pričakovano zmago so danes v Beogradu proti Megi dosegli košarkarji Primorske, ki so vodili praktično vso tekmo, a bili kljub temu neprepričljivi. Ključ do uspeha je bil skok v napadu Koprčanov (18), ki jih je reševal v napeti končnici. »Glede na okoliščine smo odigrali odlično tekmo. Prihajamo namreč iz težkega tedna, kjer smo bili na nizki ravni tako psihično kot fizično. V drugem polčasu smo prejeli le 32 točk in dominirali v skoku, kar je naša odlika,« je povedal trener Primorske Jurica Golemac.

Krka bo jutri v Zagrebu proti Ciboni poskušala zaokrožiti uspešen krog slovenskih moštev v ligi ABA. Z zmago bi se Novomeščani utrdili na sredini lestvice in morda tudi že rešili vprašanje obstanka na regionalnem tekmovanju. »Delamo dobro, čeprav še vedno nismo pripravljeni na vse, kar taka tekma zahteva od nas. Če bomo uspeli odgovoriti na njihovo agresivno igro, se lahko nadejamo uspeha,« meni trener Krke Vladimir Anzulović, ki bo že lahko računal na okrepitev Marvina Jonesa.

Liga ABA, drugi izidi 7. kroga: Igokea – Budućnost 72:83 (20:19, 42:45, 58:59), Mornar – Zadar 95:86 (19:17, 49:46, 76:70), Partizan – Crvena zvezda 75:72 (26:19, 43:37, 56:55), jutri ob 18. uri: Cibona – Krka.