Čeprav morajo do konca kvalifikacij za evropsko nogometno prvenstvo 2020 danes in jutri odigrati še tekme zadnjega kroga v sedmih od desetih skupin, je skupno znanih že 17 od 20 potnikov, ki si nastop zagotovijo neposredno. To so Anglija in Češka iz skupine A, Ukrajina in Portugalska iz B, Nemčija in Nizozemska (C), Hrvaška (E), Španija in Švedska (F), Poljska in Avstrija (G), Francija in Turčija (H), Belgija in Rusija (I) ter Italija in Finska, ki se je prvič v zgodovini uvrstila na veliko tekmovanje, iz skupine J. Že iz zapisanega se vidi, da sta odprti le skupina D, v kateri imajo možnosti še trenutno prva Danska (15 točk) in tretja Irska (12), ki bosta nocoj v Dublinu igrali med seboj, ter druga Švica (14), ki je v najboljšem položaju, saj gostuje pri skromnem Gibraltarju. Eno mesto pa je odprto še v skupini E, kjer so v igri še trenutno drugi Madžari (12 točk) in tretji Valižani (11), ki bodo jutri med seboj igrali v Cardiffu, ter četrti Slovaki (10), ki gostijo Azerbajdžan in imajo tako na papirju najlažje delo, a morata za njihovo uvrstitev Madžarska in Wales obvezno remizirati. Kvalifikacije je v tej skupini medtem že končala Hrvaška, ki je s 17 točkami naposled vendarle zasedla prva mesto.

A še med polčasom njihove zadnje, sobotne tekme na Reki proti Slovaški, je kazalo drugače. Svetovni podprvaki so namreč presenetljivo zaostajali z 0:1 in bili pred tem, da bi za uvrstitev na EP jutri trepetali pred malimi zasloni ob ogledu zgoraj omenjenih tekem in upali, da se ti razpleteta njim v prid. No, naposled do tega vseeno ni prišlo, saj so stvari na svoje mesto postavili v manj kot petih minutah, ko sta v 56. in nato še 60. minuti zadela Nikola Vlašić in Bruno Petković, 14 minut pozneje pa je, ko so imeli gostitelji tudi že igralca več na igrišču, vse dvome z zadetkom za 3:1 razblinil Ivan Perišić. »Uvrstitev na prvenstvo bi si lahko zagotovili že pred to tekmo, a kaj, ko si tako radi zapletemo stvari. Smo pa tokrat igrali precej dobro, predvsem pa nismo izgubili glave in smo ostali mirni tudi, ko nam je šlo za nohte. Med polčasom je bil edini dogovor ta, da nadaljujemo enako igro, saj smo bili prepričani, da bodo ob njej naši trenutki napočili. In tako je tudi bilo,« je po tekmi povedal kapetan Luka Modrić, ki je misli že obrnil tudi proti evropskemu prvenstvu: »Prepričan sem, da lahko tam naredimo veliko, se borimo za najvišja mesta. Imamo dobro moštvo, veliko je novincev, ki bodo le rasli in so naša prihodnost.«

V skupini C je prav tako v soboto uvrstitev na EP, že rekordno, 13. zaporedno, z gladko zmago proti Belorusiji (4:0) potrdila Nemčija, Nizozemcem pa je bil dovolj remi brez golov na tekmi proti Severni Irski v gosteh. Pri čemer so imeli tudi nekaj sreče, saj je Steven Davis za gostitelje zapravil enajstmetrovko. »Bilo je zahtevno, a zdaj je vse pozabljeno. Presrečni smo, da se vračamo med elito,« je po tekmi povedal Virgil van Dijk, kapetan Nizozemske, ki se na veliko tekmovanje vrača po izpuščenih EP 2016 in SP 2020.

Dodajmo še, da je včerajšnji gol Cristiana Ronalda za zmago z 2:0 na tekmi proti Luksemburgu evropsko prvenstvo zagotovil tudi aktualnim prvakom Portugalcem, zvezdnik Juventusa pa je dosegel že 99. reprezentančni gol.