Največji spletni trgovec na svetu se je na izgubo pogodbe uradno pritožil, ker naj bi bili številni vidiki vrednotenja procesa sklenitve pogodbe polni bistvenih pomanjkljivosti in nedvomno pristranski.To izvira iz javnih izjav ameriškega predsednika Donalda Trumpa proti ustanovitelju Amazona Jeffu Bezosu, ki ima v lasti tudi časopis Washington Post in novinarjem ne ukazuje, naj hvalijo predsednika ZDA.

Trump je julija dejal, da dobiva številne pritožbe pomembnih velikih podjetij na javni razpis Pentagona, zato je naročil, naj se to preveri. Na razpis se je prijavil le še Microsoft, ki ima po mnenju poznavalcev slabši sistem oblaka kot Amazon.

Amazon je že dobil podobne pogodbe za druge vladne agencije, med njimi za obveščevalno agencijo Cia, pogodba za Pentagon za sistem umetne inteligence s kratico JEDI pa lahko z leti postane vredna 100 milijard dolarjev.

Nekdanji pisec govorov nekdanjega ameriškega obrambnega ministra Jamesa Mattisa Guy Snodgrass je v svoji knjigi napisal, da je Trump naročil Mattisu, naj izrine Amazon iz pogodbe, pri čemer je uporabil še bolj sočen izraz.