Čeprav je Microsoft že pred leti na tržišče poslal sodobnejši operacijski sistem Windows 10, je prisotnost starega operacijskega sistema med uporabniki še vedno visoka. Sodeč po podatkih na spletni strani GlobalStats vsak četrti uporabnik sistema Windows uporablja Windows 7.

Ukinitev posodabljanja varnostnega sistema sicer ne pomeni, da bo sistem nehal delovati, pomeni pa veliko večjo ranljivost pred spletnimi vdori. Številni strokovnjaki zato vsem uporabnikom svetujejo, da svoj operacijski sistem posodobijo z novejšim, če želijo ostati varni. Za tovrstno odločitev so se v podjetju odločili, da se bodo lahko konkretneje posvetili sodobnejšim tehnologijam.

Ob posodobitvi priporočajo tudi nov računalnik

»Odločitev za korak naprej je najboljša rešitev za vašo varnost na spletu,« so zapisali pri Microsoftu, ob tem pa so še dodali: »Za doživetje najboljše izkušnje z Windowsom 10 se odločite za nakup novega računalnika. Posodabljanje sistema na vašem starem računalniku ni priporočeno.«

Seveda ni nujno, da rabite nov računalnik, nov operacijski sistem bo deloval tudi na vašem starem, morda le ne bo deloval brezhibno, saj ima za nemoteno delovanje veliko večje zahteve kot starejša različica operacijskega sistema. Za nemoteno delovanje novejšega sistema vaš računalnik potrebuje najmanj 16GB spomina na trdem disku, 1GB delavnega spomina in 1GHz procesor, cena novega operacijskega sistem na trgu pa je 145 evrov za cenejšo različico in 259 za poslovno.

Podjetjem pomoč do leta 2023

Ob najavi prenehanja posodabljanja sistema so najbolj na udaru nekatera podjetja, ki uporabljajo aplikacije, ki delujejo le na sistemu Windows 7. Prav zaradi tega je Microsoft podjetjem omogočil, da se na posodobitev pripravijo in jim bo do leta 2023 zagotavljal ustrezne posodobitve in varnost, vendar za podjetja to ne bo najbolj poceni. Podjetje bo za vsako napravo, za katero bo želelo posodobitve, moralo plačati med 18 in 180 evri za enoletno naročnino. Cene se razlikujejo glede na različico sistema Windows 7 in glede na leto zaščite, zadnje leto bo naročnina veliko dražja, kot prvo leto, predvsem pa bo to velik strošek za podjetja z velikim številom računalnikov, ki imajo naložen sistem Windows 7.

Pri podjetju Microsoft še opozarjajo, da posodobitev ni potrebna za uporabnike, ki ne uporabljajo internetne povezave, saj njihova varnost tako ni ogrožena.