Poligon se je od leta 2013, ko je začel delovati v stavbi Tobačna 5, razvil v platformo samozaposlenih in ustvarjalne skupnosti. »Kot prvo in najpomembnejše slovensko središče za razvoj kreativnih industrij smo v šestletnem obdobju ves čas premikali meje na področju ustvarjalnega sektorja v Sloveniji in v regiji,« družbeno vlogo Poligona povzema ena od njegovih soustanoviteljic Eva Matjaž. Ob tem dodaja, da so bili »prepoznani kot pionirji sodela (coworkinga) in množičnega financiranja v regiji, v zadnjem času pa smo se izoblikovali kot vse močnejši zagovornik potreb samozaposlenih ustvarjalcev«. V šestih letih delovanja so v Poligonu gostili več kot 1400 dogodkov z več kot 50.000 obiskovalci, produkcijske prostore pa so v prvem nadstropju Tobačne 5 dali na voljo več kot 800 ustvarjalcem in ustvarjalkam iz 40 držav. V kreativnem centru se zvrsti okoli 500 ljudi na teden, dnevno v njem delajo različni samozaposleni, program pa so imeli začrtan do prihodnjega junija. »In kljub temu, da za svojo osnovno dejavnost nismo bili nikoli podprti s strani mesta ali države, smo s kakovostjo programa in občutljivostjo za pereče družbene in okoljske teme nenehno dokazovali, da smo ljudem pogosto dostopnejši od marsikatere javne institucije,« tudi pravi Eva Matjaž.

A po šestih letih delovanja mora Kreativni center Poligon zaradi odločitve novega lastnika Tobačna mesto prostore izprazniti, s tem pa tudi številni samozaposleni, ki tam delujejo. »V kompleksu Tobačna ni drugih za nas ustreznih poslovnih prostorov, zato žal nismo mogli podaljšati najemne pogodbe centru Poligon,« pravi direktor podjetja Tobačna center Alen Sijarić. Bodo pa Poligon v Tobačno mesto povabili, ko bodo sanirali objekte, še pojasnjuje črnogorski podjetnik. A Poligon s svojim delovanjem ne more čakati, je jasna Eva Matjaž.

Več kot delovni prostor

Eden od prvih najemnikov pisarne v Poligonu, ki je njegov uporabnik še danes in od tam za slovenske in tuje naročnike vodi svoje podjetje Renderji.com, Mirče Mladenov, pravi, da mu kreativni center pomeni več kot zgolj delovni prostor. »Všeč mi je platforma, kjer sem dnevno obkrožen s profesionalci z različnih področij in kot okolje, kjer se odvija veliko zanimivih dogodkov in srečanj z različnih ustvarjalnih polj.« V obdobju krize, podčrtuje Mladenov, je Poligon nudil delovni prostor »številnim, ki smo poskušali vzpostaviti svoja podjetja. Za svoj uspeh se imam zagotovo zahvaliti Poligonu.« Zato želi z ekipo naprej, kjer koli že bodo »prostori Poligona 2.0«.

V dneh, ko v javnosti odmeva novica o izselitvi Poligona, pa med 12. in 15. novembrom tam poteka velika mednarodna konferenca o kreativnih industrijah Kreativni forum Ljubljana. Organizira jo ministrstvo za zunanje zadeve v sodelovanju z Unijo za Sredozemlje, Kreativni center Poligon pa so povabili kot strateškega partnerja. »Upam, da bodo po konferenci še bolj začutili, kako pomembno in koristno je, da nam pomagajo, da nadaljujemo naše delo,« na vlogo države apelira Eva Matjaž. Ob tem pa poziva tudi občino »kot ključnega lokalnega odločevalca«, da prepozna vrednost Poligona.