Kot je poudaril italijanski premier po pogovoru z nemško kanclerko, si Italija in Nemčija skupaj prizadevata za soočanje z glavnimi izzivi Evropske unije, kot so migracije, ponoven zagon gospodarske rasti, boj proti podnebnim spremembam, oblikovanje prihodnje Evropske komisije, pogajanja o prihodnjem proračunu, brexit in širitev unije. Italija in Nemčija morata sodelovati ter zagotoviti, da bo Evropa prevzela odgovornost ter državljanom ponudila ustrezne odgovore na izzive, je dodal.

Glede migracij je Merklova izpostavila pomen sodelovanja z libijsko obalno stražo, ki pa bi po njenem lahko naredila več pri reševanju migrantov v Sredozemskem morju. Kot je izpostavila, jo je treba bolje izuriti, razmere v državah izvora migrantov pa izboljšati, da se ljudje ne bodo podajali na nevarno pot, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Govorila tudi o zvezi Nato

Bruslju pa sta Conte in Merklova po navedbah agencije Ansa poslala sporočilo, da ima nova vlada v Rimu kritičen, a konstruktiven pristop do izzivov, s katerimi se sooča Evropa.

Govorila sta tudi o zvezi Nato, ki jo je francoski predsednik Emmanuel Macron nedavno označil za možgansko mrtvo ter pri tem izpostavil potrebo po zagotovitvi evropske vojaške suverenosti. »Nato ostaja steber mednarodne politike,« je poudaril Conte.

Nemška kanclerka v času prve Contejeve vlade ni bila na obisku v Rimu, zato analitiki ocenjujejo, da je ponedeljkova delovna večerja znamenje obnovitve odnosov med državama.