Oblasti so prebivalce na ogroženih območjih, kjer živi okoli šest milijonov ljudi, pozvale, naj zapustijo domove, preden se požari stopnjujejo. Po vsej zvezni državi je danes zaprtih več kot 600 šol, več nacionalnih parkov, velja popolna prepoved kurjenja na prostem, prebivalcem več območij pa so svetovali, naj razmislijo o evakuaciji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Premierka te zvezne države Gladys Berejiklian, ki je razglasila sedem dni izrednih razmer, je dejala, da bo danes v ospredju »zaščita življenja, zaščita premoženja ter zagotavljanje, da je vsak karseda varen«.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je ogenj že na nekaj kilometrov približal središču Sydneyja, največjega avstralskega mesta. Gasilci s posebnimi letali po drevesih in strehah pršijo snov, ki naj bi upočasnila širjenje požarov. Po navedbah oblasti je eden od požarov v mestu pod nadzorom, eden pa je ušel izpod nadzora.

Na posnetkih iz zraka je videti, kako gori evkaliptusov gozd na severnem obrobju Sydneyja, kakih 15 kilometrov iz središča mesta. Tamkajšnje oblasti sicer ne pričakujejo, da bo požar neposredno ogrozil prebivalce mesta, so pa izdale opozorilo zaradi gostega dima.

Deset požarov že ušlo izpod nadzora

V zvezni državi je več deset požarov v naravi že ušlo izpod nadzora. Razmere se bodo po napovedih še poslabšale danes, ko naj bi se na območju, kjer že dlje časa vlada suša, temperature povzpele na 40 stopinj Celzija, veter pa naj bi dosegel hitrost do 60 kilometrov na uro.

Vodja gasilcev v Novem Južnem Walesu Shane Fitzsimmons je posvaril, da bo v trenutnih razmerah težko ustaviti ogenj. »Na severni obali Novega Južnega Walesa že gori več večjih požarov, mnogi med njimi divjajo na več kot 100.000 hektarjih površin,« je še povedal.

Veliko ljudi je zapustilo območje, a nekateri so ostali. Te je Fitzsimmons danes opozoril, da je za številne že prepozno, da bi odšli. »Tistim, ki so še tam, sporočam, da je marsikje že prepozno za odhod in da je zdaj edina možnost, da poiščejo zatočišče,« je dejal.

V preteklih dneh so v požarih v Avstraliji umrli trije ljudje, uničenih je bilo tudi najmanj 150 domov.