Anže Jelen je sodbo, da bo moral za rešetkami zapora preživeti 17 let in pol, ki mu jo je izrekla sodnica Mojca Turinek na celjskem okrožnem sodišču danes točno ob dveh popoldne, poslušal povsem mirno. Prav tako sodničino obrazložitev sodbe. Ko pa sta ga pravosodna policista pospremila do vrat sodne dvorane, da bi ga pospremila nazaj v pripor, v katerem je že od februarja lani in bo moral ostati do pravnomočnosti sodbe, je sodnici dejal, da se moti in da bi bilo bolje, če bi ga kar takoj ubili. Nato je pravosodnemu policistu rekel: »Vzemi pištolo in me ustreli!«

Zapleten in dolg kazenski postopek

Jelen je skupaj s sostorilci Denisom in njegovim bratom Leonom Mihaličem, Aleksandrom Levcem, Simeunom Filipovićem, Timom Lampretom in mladoletnico izvedel štiri rope. Bil je vodja hudodelske združbe, ki jo je vseskozi usmerjal. On je bil tisti, ki je priskrbel določene podatke o družinah, ki so jih izbrali za svoje tarče, dajal jim je navodila in jim priskrbel tudi podkape, rokavice ter celo pištolo, s katero je nato oškodovance ustrahoval in z njo tudi streljal Denis Mihalič, ki je že bil obsojen na 14 let in devet mesecev zapora. Sodnica je Jelena spoznala za krivega in mu izrekla 17 let in šest mesecev zaporne kazni. Ob tem pa poudarila, da gre dejansko za najnižjo kazen, saj je za eno tovrstno kaznivo dejanje zagrožena kazen od pet do 15 let zapora, Jelen pa je storil štiri.

V obrazložitvi je sodnica poudarila, da je bila pred sodiščem težka naloga, saj je bilo treba vsako izpovedbo, tako sostorilcev kot številnih prič, natančno analizirati, zato je bil dokazni postopek dolg in temeljit. Dodatno so delo otežili sodišču že obsojeni sostorilci hudodelske združbe, saj so se izpovedbe nekaterih med seboj precej razlikovale. »Nekateri, še posebno pa Denis Mihalič, so se na vse pretege trudili, da bi vas razbremenili, a na podlagi nelogičnih dejstev,« je sodnica dejala Jelenu. V preiskavi so vsi izpovedovali veliko bolj logično, zato je bilo iz teh izpovedb vendarle mogoče razbrati, kdo je bil tisti, ki jih je napeljal h kaznivim dejanjem, kdo je dajal navodila in kdo je priskrbel pištolo. Prav tako je prav Jelen nekatere oškodovance tudi osebno poznal. Še najbolj obremenilni so bili za Jelena prisluhi, iz katerih se je dalo razbrati, da je bil s soobsojenimi v stiku in so se med seboj dogovarjali.

Izjemno brutalni in nasilni do oškodovancev

Roparska druščina je bila izjemno brutalna in nasilna do oškodovancev, saj so vsem grozili tudi s pištolo, jih pretepali in zvezali z lepilnim trakom. Pričakovali so, da bodo pri vseh našli večje vsote denarja, tudi zlata in drugih dragocenosti, a vsi denarja vendarle niso hranili doma, zato so bili do nekaterih toliko bolj neusmiljeni. Kot denimo pri nekdanjem gospodarstveniku in državnem svetniku Borutu Mehu, ki so mu zabrusili, naj jim že da tistih pet ali deset jurjev, pa bodo šli. Ker je dejal, da toliko denarja nima in ne hrani doma, so mu zagrozili tako s pištolo kot s puljenjem zoba, saj so v hiši našli tudi zobozdravniški pribor, ki je last njegove žene. Še najbolj brutalni so bili pri zadnjem ropu 7. februarja lani v Veliki Pirešici, kjer je Denis Mihalič ustrelil psičko in jo hudo ranil, pa tudi v vrata otroške sobe, lastnike pa so ustrahovali kljub temu, da so bili z njimi v hiši tudi trije majhni otroci. Sodnica je Jelenu naložila še delno oziroma sorazmerno plačilo odškodninskih zahtevkov oškodovancev, oprostila ga je plačila sodnih stroškov.

Tožilka Jasna Leskošek je dejala, da je z izrekom sodbe zadovoljna, saj je sodnica izrekla le leto dni kazni manj, kot je predlagala, zato bo o pritožbi še razmislila. Da se bo verjetno pritožil, je dejal tudi Jelenov zagovornik Rok Trbovc, zato sodba še ni pravnomočna.