Približno 18,2 milijona volilnih upravičencev izbira med 14 kandidati. Po pričakovanjih nobeden od njih naj ne bi dobil več kot 50-odstotne podpore, zaradi česar je najverjetneje, da bo Romunija novega predsednika države dobila v drugem krogu volitev 24. novembra.

Javnomnenjske raziskave sicer najvišjo podporo napovedujejo sedanjemu predsedniku Klausu Iohannisu, ki naj bi dobil več kot 45 odstotkov glasov podpore. Vsi ostali kandidati naj bi dobili manj kot 20 odstotkov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

60-letni Iohannis, ki je predsednik od leta 2014, se za drugi in hkrati zadnji petletni mandat poteguje s podporo Nacionalne liberalne stranke (PNL) novega premierja Ludovica Orbana, ki je na čelu desnosredinske vlade šele teden dni. Nova romunska vlada pod vodstvom Orbana upa, da bo ponovna izvolitev Iohannisa pripomogla k učinkovitejšemu boju proti korupciji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Z veliko napetostjo v Romuniji pričakujejo predvsem, kdo bo Iohannisev protikandidat v drugem krogu. Največ možnosti za uvrstitev v drugi krog pripisujejo predsedniku desnosredinske stranke Rešimo Romunijo (USR) Danu Barni, nekdanji premierki in predsednici socialdemokratske stranke (PSD) Viorici Dancila ter bivšemu igralcu, romunskemu in evropskemu poslancu Mircei Diaconu.