Nadaljevanka Jezero, ki je nastala po istoimenski romaneskni predlogi Tadeja Goloba, je – kot smo lahko videli na včerajšnjem novinarskem predogledu v Cankarjevem domu – posneta v slogu noir detektivke s skandinavskim pridihom, le da je postavljena v idilično pokrajino triglavskega narodnega parka. Portretira višjega kriminalističnega inšpektorja Tarasa Birso, ki se na eni strani ubada s krutim umorom mlade ženske, na drugi z osebnimi težavami. In zdi se, da ima neumornež več težav s slednjim.

Dobrodušna usoda

Birso igra hladni Sebastian Cavazza, ki zdrži notranjo napetost Golobovega protagonista. Morda se ne drži čisto vsakega člena zakona, a je vedno na strani pravice, zato z njim ni težko simpatizirati. Če Harry Hole, priljubljeni junak krimičev Norvežana Joja Nesboja, ki je nekakšen prototip zadržanega, nesrečno zaljubljenega in zdelanega policijskega genija, neskladje med življenjskimi pričakovanji in realnostjo kompenzira z alkoholom, Birsa zaradi zdravstvenih težav ne pije. Ker mu šport pri sprostitvi ne pomaga dovolj, se zdi, da se bo lahko širokopleči junak sprostil le ob pametni in lepi mladi pripravnici Tini (Nika Rozman), ki mu jo v pisarno nepričakovano dostavi usoda. Usoda ne skopari, kolegica začne prvi delovni dan na Policijski upravi Ljubljana v mini krilu, inšpektor pa ima doma »samo« uspešno, četudi nič manj zapeljivo in predvsem potrpežljivo dolgoletno partnerico Alenko (Jana Zupančič).

Truplo torej imamo, junaka, ki je dovolj protisloven, da se zdi podoben sleherniku, tudi, za klasičen ljubezenski zaplet in nekaj mesenosti bo gotovo poskrbljeno v naslednjih štirih delih nadaljevanke, humorne učinke pripeljeta kot nekakšna Lolek in Bolek v zgodbo še policijska kolega Brajc (Gregor Čušin) in Osterc (Matej Puc). Akcija, po kateri v rutiniranem vsakdanu skrivaj hrepenijo Slovenci, še nikoli ni bila tako blizu. Le kaj bi lahko šlo narobe?

Zelo filmičen roman

Režiserja Matevž Luzar in Klemen Dvornik ter štirje scenaristi, med njimi tudi Golob, so scenarij razvijali eno leto. »Golob je napisal zelo filmičen roman, zato je bila adaptacija lažja. Sicer pa za stvari, ki dobro delujejo že v knjigi, nismo izumljali tople vode,« je včeraj pojasnil Luzar. Nadaljevanko, ki je nastala v produkciji Televizije Slovenija, so snemali slabe tri mesece na petdesetih lokacijah v Bohinju in prestolnici. »Za vsako epizodo smo imeli na voljo 100.000 evrov, a vedno se trudimo, da je izdelek na koncu videti dražji. Pozimi so produkcijski stroški zaradi mraza višji. Igralska ekipa je bila ves čas zelo motivirana, v 55 snemalnih dneh ni nihče resneje zbolel,« je v smehu dodal še izvršni producent Janez Pirc.

Z Jezerom želi javna televizija postaviti temelje za razvoj domačih dramskih nadaljevank, pa je pojasnil urednik igranega programa RTVS Jani Virk. Lahko torej na platnu pričakujemo tudi nadaljevanje, Leninov park? »Če bo šlo vse po načrtih, bomo naredili eno tovrstno serijo na leto,« ni hotel preveč obljubljati. Tadej Golob pa je vmes napisal že tretji krimič z inšpektorjem Birso, ki bo najbrž izšel že na prihajajočem knjižnem sejmu.