Ko je Društvo Gledališče Ane Monro z vsemi svojimi produkcijskimi, festivalskimi in izobraževalnimi odvodi lani ostalo brez programskega sofinanciranja ministrstva za kulturo, so se odločili, da bodo društvo temeljito reorganizirali. Osvežili so organizacijsko ekipo, se med drugim povezali s centrom nevladnih organizacij CNVOS in na eni od delavnic »organizacijskega razvoja« se je porodila ideja o gledališču manjšega formata in za manj obiskovalcev – Studiu GAM.

Razmisleki o prostoru

Vendar, kot zatrjuje predsednik društva in umetniški vodja Goro Osojnik, »tega novega gledališkega prostora, ki smo ga vzpostavili brez proračuna in smo ga tudi sami prepleskali in opremili, ne razumemo kot enega od tako imenovanih tržnih produktov, ampak gre za priložnost za stik z občinstvom, tudi ko nismo na ulici, recimo pozimi. Pravzaprav smo se vprašali, v čem smo najboljši, in ugotovili, da znamo večnamenski prostor preoblikovati za različne namembnosti, iz česar je izšel tudi naš novi slogan 'vsak prostor spremenimo v gledališče'. Celo nas same je presenetilo, kako priročen je ta prostor za predstave manjšega formata, ki so lahko tudi improvizirane in mnoge ne potrebujejo kaj več kot malce osvetlitve in sedeže za gledalce.«

Prostor je teatrsko že preizkušen, saj so občasno v njem že pripravili kakšen dogodek. Gre v bistvu za večjo sobo, nekoč verjetno sejno sobo, poleg katere je še nekaj pisarn (ki bodo v času predstav služile za garderobe nastopajočim), za katere so pred petimi leti uspešno kandidirali pri mestni občini Ljubljana v okviru projekta Kulturna četrt Šiška.

Vsak mesec na predstavo

Gledališče Ane Monro je skozi leta postalo zelo kompleksen organizem, sami govorijo o »štirih stebrih, na katerih počiva njihova hiša«; to so ustvarjanje, prenos znanja (na mlade, mentorje), festivali (Ana Desetnica, Ana Mraz in Ana Plamenita) ter mednarodne povezave s podobnimi združenji po svetu. Vsa njihova dejavnost je na neki način vezana na ulico, pri novem projektu, Studiu GAM, pa je zanimivo to, da se z »abonmajsko ponudbo« prvič podajajo v neke vrste formalno obliko gledališča.

Predstave bodo vsaj en petek v mesecu, povabljeni pa so domači ulični ustvarjalci. Jutri ob 19. uri začenjajo abonma s predstavo Tabletol, ki so jo sprva namenili zdravstvenim delavcem, po več ponovitvah pa ugotovili, da bi bila lahko zanimiva tudi za druge gledalce. 6. decembra bodo gostili Gledališki pevski zbor z gledališko-glasbeno predstavo UPS!, po novem letu pa Teater PolPet z lutkovno predstavo za male in velike Sosedi, Grego Močivnika z interaktivno predstavo za otroke Kako je nastal svet?, Anjo Bezlovo z gledališkim impresivnim multipersonažem Futraj moj ego in še koga.

Vstopnine ne bo, bodo pa v skladu z uličnimi zakoni in tradicijo po koncu predstave obiskovalce nagovorili k »izstopnini« oziroma prostovoljnim prispevkom za klobuk.