Starodaven način peke, ki se vrača v naše domove

Že poznate peko kruha z drožmi? Droží, imenovane tudi domači kvas ali kislo testo, so nastavek iz moke in vode, ki po določenem času fermentira in pri peki lahko nadomesti klasični pekovski kvas. Tak način peke je starodaven – poznali so ga že naši predniki –, zdaj pa se zopet vrača v naše domove.

Peka z drožmi navdušuje vse generacije in postaja vse bolj priljubljena, pri njeni prepoznavnosti pa so prispevali tudi v Sparu.

- Pekovski mojstri Pekarne SPAR so izdelali svoj kruh z drožmi, ki je prejel nagrado za inovativno živilo leta 2019 (nagrado podeljuje Inštitut za nutricionistiko Ljubljana), kruh pa je na voljo v vseh Sparovih trgovinah.

- V posebni seriji ABC peke z drožmi z Anito Šumer so na Facebook profilu Spar Slovenija delili znanje, uporabne nasvete in namige, da se peke z drožmi lažje lotite tudi sami doma.

Prvo pravo droženje v Sloveniji

Navdušencev nad takšnim načinom peke je vse več, zato je mojstrica peke z drožmi Anita Šumer 12. oktobra organizirala prvo srečanje drožomank in drožomanov, ljubiteljev drožastih dobrot. Na srečanju je Anita predstavila svoj dokumentarec Drožomanija*, sledila pa so strokovna predavanja in delavnica krašenja kruha. Obiskovalci so med drugim prisluhnili priznanemu gostu Karlu de Smedtu iz Belgije, ki je predstavil prav posebno knjižnico – knjižnico droži.

V prvi in edini knjižnici droži so zdaj tudi slovenske droži

Ste vedeli, da v belgijskem St. Vithu obstaja prva in edina knjižnica droži na svetu? Tu bodo zdaj prvič shranjene tudi slovenske droži – Anitin Rudl, kot je svoje droži poimenovala sama.

Ob tej priložnosti so tudi v Sparu svoje droži registrirali v spletno knjižnico droži, ki hrani vzorce droži pomembnih pekarn z vsega sveta. Sparove droži je registriral Boštjan Kos, vodja Pekarne SPAR.

Poskusite kruh z drožmi Pekarne SPAR, pekovsko inovacijo leta 2019

Niste ljubitelj peke? Nič hudega. Kruh z drožmi lahko kupite tudi v vseh Sparovih trgovinah! Pekovski mojstri Pekarne SPAR, največje in tehnološko najbolje opremljene pekarne v Sloveniji, so pripravili svoje droži. Zdaj iz njih izdelujejo svoj kruh z drožmi, ki ga odlikujejo izjemne lastnosti:

- ne vsebuje kvasa,

- je izdelan ročno, po starodavnem in dolgotrajnem postopku,

- vsebuje 30 % manj soli od običajne vsebnosti soli v kruhu Pekarne SPAR,

- ima značilno hrustljavo skorjico, mehko sredico in mamljivo aromo,

- dlje časa ostane svež.

Kakovost in inovativnost kruha z drožmi Pekarne Spar so prepoznali tudi na Inštitutu za nutricionistiko v Ljubljani. Podelili so mu nagrado za inovativno živilo leta 2019 v skupini pekovskih izdelkov. Pekarna SPAR je v preteklih treh letih to nagrado prejela tudi za ječmenov hlebček, pecivo kalčko ter pirin kruh s kostanjem.

*Drožomanija je blagovna znamka v lasti Anite Šumer.

Več na www.spar.si.