Minuli konec tedna je po kitajskem bikroblogerskem omrežju weibo zaokrožila fotografija ženske, ki je z napitki v naročju pozirala v pilotski kabini letala kitajske letalske družbe Air Guilin. Vodstvo kitajskega podjetja se je na dogodek, ki bežno spominja na lanske nočne peripetije treh (sedaj že bivših) gorenjskih policistov, odzvalo s takojšnjo dosmrtno prepovedjo opravljanja letov neimenovanega pilota za to letalsko družbo, ni pa znano, če so ga tudi odpustili. Začasna prepoved opravljanja dela je doletela tudi vse ostale zaposlene, ki so bili vpleteni v dogodek, podrobnejša preiskava primera pa je še v teku.

Fotografija je sicer nastala januarja letos na letu iz Guilina v Yangzhou. Čeprav uradno še ni potrjeno, da je bila fotografija zajeta tekom leta, so strokovnjaki mnenja, da je bilo temu tako. Kitajski portal Chinese News Service poroča, da naj bi bila ženska na fotografiji študentka, ki naj bi se na univerzi v Guailinu izobraževala za poklic stevardese.

Kitajska agencija za civilno letalstvo potnikom prepoveduje vstop v pilotsko kabino brez posebnega dovoljenja oziroma ko ne gre za res nujne primere. Podjetje je priznalo, da je njihov pilot kršil predpise in dodalo: »Varnost potnikov je za Air Guilin vselej poglavitna. Nimamo tolerance do neprimernega in neprofesionalnega obnašanja, ki bi lahko ogrozilo varnost poleta.«

Po poročanju britanskega BBC-ja, se je podoben incident na Kitajskem primeril že lani, ko je pilot letalske družbe Donghai Airlines v pilotsko kabino pripeljal svojo ženo. Ta je prejel šest mesecev prepovedi opravljanja dela, odvzeli pa so mu tudi licenco inštruktorja letenja.