Živali so postale del družine, zato človeškim odnosom vedno bolj podobni postajajo tudi odnosi med živalmi in ljudmi. V nemškem mestu Hamburg se tega dobro zavedajo, saj so po poročanju Deutsche Welleja minulo sredo v regionalnem svetu predstavili načrt zakona, po katerem bodo živali lahko pokopane zraven svojih lastnikov oziroma obrnjeno. Od prihodnjega leta bi tako v grob ljudi dali tudi žaro s pepelom hišnih ljubljenčkov.

Predstavnica za odnose z javnostmi pri stranki zelenih Ulrike Sparr zagovarja stališče, da je ljudem treba omogočiti skupni pokop, vendar pa se strinja tudi, da bi moralo biti območje, na katerem bodo dovoljeni skupni grobovi, ločeno od grobov ljudi, ki se s takšno prakso ne strinjajo. Tako imajo že v načrtu, da bodo v severnem delu mesta na enem hektarju zemlje zgradili pokopališče, ki bo namenjeno skupnim pokopom.

Pokopali bodo pepel

Pokopališč za živali je v Nemčiji že 150, pokopi malih živali so dovoljeni tudi na vrtovih hiš. Prvi skupni pokop bo najverjetneje šele čez kakšno leto, imajo pa lastniki malih živali možnost, da so pokopani skupaj s svojim živalskim prijateljem v dveh drugih nemških mestih, kjer so tak zakon že sprejeli. To sta mesti Koblenz in Essen.

Zakon bi se na začetku nanašal samo na pse in mačke, na večje živali pa ne. Za konje ni prostora, pravijo. Pogreb bo videti tako, da bodo v grob na pokopališču najprej dali žaro s pepelom živali, ko bo umrl lastnik, pa se ji bo ta pridružil. Če bo najprej umrl lastnik, bodo žival zraven njega pokopali njegovi sorodniki.

Ideja o skupnih pokopih ni nova. Zanj so se v preteklosti na primer odločile tudi nekatere znane osebe. Tako je skupaj s svojim psom Russom pokopan skladatelj Richard Wagner, igralec Tony Curts s psom Jacksonom, razprava o tem, da bi dovolili skupne pokope, pa poteka tudi na drugi strani Atlantika. Kulturni antropolog Eric Greene je za The Atlantic povedal, da so se skupni pokopi dogajali že 10.000 let pred našim štetjem, saj so iz tega obdobja odkrili okostje ženske, zraven njene glave pa okostje pasjega mladiča.

New York jih že dovoljuje

Greene je v ZDA postal pravi odvetnik za skupne pokope, ki so prepovedani v mnogih ameriških zveznih državah. Pred desetimi leti so takšne pokope poskušali omogočiti v Washingtonu, a sta temu nasprotovali uprava washingtonskega pokopališča in pokopališka zveza, češ da je veliko ljudi, ki jim to, da so pokopani na istem pokopališču kot živali, ne bi bilo niti najmanj všeč.

Danes je javno mnenje veliko bolj prizanesljivo do takšnih pokopov, tako da jih že omogočajo tudi v New Yorku. Problem pa je, da je to omogočeno pod pogojem, da sta človek in njegov hišni ljubljenček pokopana skupaj ob istem času, kar pomeni, da obstaja velika verjetnost, da bodo žival evtanazirali.