Ilka Štuhec je končala evropske priprave na novo sezono. Sedemindvajset dni je preživela na evropskih ledenikih, naslednje smučarske zavoje pa bo naredila na severnoameriškem snegu. Na začetku prihodnjega tedna bo z ekipo odpotovala v Kolorado, kjer bo nadaljevala snežne treninge v smučarskem središču Copper Mountain. Prva tekma nove sezone svetovno smukaško prvakinjo čaka 6. decembra v Lake Louisu. Pred odhodom v ZDA, kjer bo ostala do srede decembra, se je v Mariboru skupaj z novim trenerjem Stefanom Abplanalpom predstavila novinarjem.

»Vreme nam je bilo naklonjeno. Pogoji so bili super. Lahko smo delali vse, kar smo si izmislili. Zato smo potegnili maksimum in sem več kot pripravljena na težje podvige,« je opisala trenažni proces Ilka Štuhec, ki si je februarja letos vnovič poškodovala križne vezi, a se pozdravila brez vnovične operacije. Kljub temu se je na sneg vrnila kasneje kot njene največje tekmice, a ima do začetka sezone še dovolj časa, da vnovič najde formo, s katero je navduševala v zadnjih sezonah, ko je dvakrat postala svetovna smukaška prvakinja ter osvojila mali kristalni smukaški globus.

»Po eni strani je do prve tekme v Lake Louisu še daleč, po drugi se zavedam, da bo čas hitro minil. Čakajo me daljše priprave v Copper Mountainu, kjer so vrhunski pogoji, konfiguracija pa je prava za hitre discipline,« se najhitrejša slovenska alpska smučarka veseli priprav v Koloradu, kjer bodo trenirale tudi nekatere njene največje tekmice.

Mariborčanka ima ob sebi ekipo, ob kateri se bo v ZDA znašla odlično. Serviser Aleš Sopotnik je namreč več let služboval v ameriški reprezentanci, kjer je v preteklosti delal tudi trener Stefan Abplanalp. Na čelu z izkušeno Ilko Štuhec vsi zelo dobro poznajo tako razmere v ZDA kot ameriški sneg.

Tako Sopotnik kot Abplanalp o Štajerki govorita z izbranimi besedami, saj se je Ilka Štuhec od prvega zavoja naprej po poškodbi na snegu počutila zelo dobro. »Ko sva se prvič skupaj spet dotaknila snega, sem bil navdušen, kako dobra in močna je prišla nazaj. Ilka je zelo ambiciozna športnica, njeni cilji so visoki, enako tudi moji. Tudi jaz imam visoka pričakovanja, tudi do sebe, in čudovito je delati s športnico, ki ima enak odnos,« pravi Stefan Abplanalp in dodaja: »Z Ilko dobro komunicirava in se lepo ujameva. Je zelo samozavestna in sproščena.«

Brez poškodb v ekipi Ilke Štuhec tudi v pripravljalnem obdobju ni šlo. Meniskus si je namreč poškodovala vodja ekipe Darja Črnko, in sicer na enem od treningov. Mati Ilke Štuhec je na začetku prejšnjega meseca že prestala operacijo, po kateri se uspešno rehabilitira. Štuhčeva verjame, da bo mama kmalu v pogonu in ji bo stala ob strani, ko jo bo najbolj potrebovala.