Alpski smučar Štefan Hadalin je v minuli sezoni, sicer pa letošnjem koledarskem letu, naredil izjemen rezultatski napredek. Na svetovnem prvenstvu v Areju je postal podprvak v alpski kombinaciji in se v isti disciplini v Banskem prvič uvrstil na zmagovalni oder. Dokazal je, da je eden najbolj vsestranskih smučarjev na svetu. V tej sezoni so pri Mednarodni smučarski organizaciji določili, da bodo v alpski kombinaciji podeljevali mali kristalni globus, saj bodo tekme v Bormiu, Hinterstoderju (obakrat superveleslalom in slalom) in Wengnu (smuk in slalom). Vrhničan bo imel torej lepo priložnost, da se z vrhunskimi uvrstitvami izkaže v skupnem seštevku.

Izkušenejši

Osrednja disciplina 24-letnega Štefana Hadalina ostaja slalom. »V pripravljalnem obdobju sem slalomu posvetil celo kakšen dan več kot v minuli sezoni. Zadal sem si cilj, da končam sezono med najboljšimi petnajstimi slalomisti. Sicer mi do preboja v prvo jakostno skupino ne manjka veliko. Toda če bom želel končati med prvih 15, bom moral vso sezono dosegati dobre rezultate okrog desetega mesta,« ne skriva visokih ciljev Štefan Hadalin, ki ga prva slalomska preizkušnja nove sezone čaka 24. novembra v Leviju. Vključno s finalom svetovnega pokala v Cortini d'Ampezzo bo imela sezona 2019/20 kar dvanajst slalomskih preizkušenj.

»V novo sezono vstopam kot izkušenejši alpski smučar. Lani sem se prebijal v ospredje, nosil na začetku sezone višje startne številke in se z njimi uvrščal na druge proge. Tekmoval sem torej v različnih razmerah, kar mi lahko v tej sezoni le pomaga,« optimistično zre v novo sezono svetovni podprvak. »Veseli me, da bom imel v alpski kombinaciji tri priložnosti za dokazovanje. Tekme si bodo sledile na tri tedne, kar pomeni, da raven pripravljenosti na vsaki tekmi ne bo enaka. Še bolj me veseli, da bomo na dveh od treh preizkušenj tekmovali v superveleslalomu, kjer imam precej več možnosti kot v smuku. Opažam, da so se tekmovalci v drugih reprezentancah letos bolj vešče lotili alpske kombinacije. Po eni strani se zavedajo, da imajo priložnost za dokazovanje, po drugi pa sem prav jaz v minuli sezoni številne presenetil,« dodaja Hadalin.

Stotinke pridejo in grejo

Čeprav se veleslalomska sezona v Söldnu ni začela po Hadalinovih željah, saj je za uvrstitvijo na drugo progo zaostal za devet desetink, ostaja v paradni disciplini alpskega smučanja optimist: »V veleslalomu sem v primerjavi z lani na višji ravni. Napredoval sem v tehniki in hitrosti, vse skupaj pa mi daje večjo samozavest. Res je sicer, da bom nosil višjo startno številko kot v minuli sezoni, a sem predlani na veleslalomskih tekmah svetovnega pokala dokazal, da se je možno tudi z višjimi številkami uvrščati med dobitnike točk. Vesel sem, da imam možnost trenirati z Žanom Kranjcem, ki je že v Söldnu dokazal, da je ta čas eden najboljših veleslalomistov. Čeprav mi na uvodu sezone ni uspelo, ostajam zvest svojim načelom, da bom skušal dati na vsaki tekmi vse od sebe.«

Na začetku svetovnega pokala v Söldnu smo se s Hadalinom pogovarjali tudi o koncu športne poti Marcela Hirscherja. Vrhničana je na tekmi v Banskem ločila le stotinka sekunde, da bi vzel skalp enemu najboljših alpskih smučarjev vseh časov. Priznava, da se na omenjeno stotinko spomni večkrat, a so spomini bolj sladki kot grenki. »Uspešnost v našem športu se pač meri v stotinkah in tako bo tudi ostalo. Na tekmi v Banskem sem si svoje prve stopničke v svetovnem pokalu delil z Alexisom Pinturaultom in Marcelom Hirscherjem, torej dvema najboljšima alpskima smučarjema na svetu. Takšne časti ni doživelo veliko alpskih smučarjev, meni pa bo uspeh nedvomno ostal v spominu do konca življenja. Hirscher mi je na novinarski konferenci po tekmi v Banskem dejal, naj se ne obremenjujem, da stotinke v življenju pridejo in gredo. Navsezadnje sem imel na svetovnem prvenstvu v Areju s stotinkami nekaj sreče,« odgovarja Hadalin.