Če je bila zgodba najboljše slovenske alpske smučarke Ilke Štuhec in nekdanjega trenerja Grege Koštomaja naključna, v prihodnosti ne bo več tako. Mariborčanka si je izbrala novega trenerja Stefana Abplanalpa. Vrhunskega švicarskega strokovnjaka, ki je v preteklosti delal s številnimi najboljšimi alpskimi smučarkami. Izpostavimo Lindsey Vonn in Julio Mancuso. V ameriški reprezentanci je pobliže spoznal serviserja Aleša Sopotnika, o katerem ima vrhunsko mnenje. In prav Trboveljčan je bil tisti, čigar mnenje sta upoštevali v prvi vrsti Ilka Štuhec, v drugi pa vodja ekipe Darja Črnko. Spomnimo, da je v preteklosti tudi Tini Maze dajal nasvete švicarski strokovnjak. Črnjanka je krajši čas sodelovala z Maurom Pinijem, s katerim se je v Sočiju povzpela na veleslalomski in smukaški Olimp.

»Imela sem dovolj časa, da sem v miru izbrala trenerja. Bistvo je, da se športnik začuti s trenerjem. S Stefanom sva se takoj,« je ključ do odločitve pojasnila Ilka Štuhec. Dvakratna svetovna smukaška prvakinja je dodala, da je poškodba kolena preteklost, da trenira po programu ter da ima v načrtu, da se vrne na sneg konec avgusta. V pripravljalnem obdobju bo trenirala na evropskih ledenikih, kjer je veliko snega. Tekmovala naj bi že na prvi tekmi nove sezone v Lake Louisu.

Če pokličeta Ilka Štuhec ali Mikaela Shiffrin...

Stefan Abplanalp se je danes slovenski javnosti predstavil sproščen. Dejal je, da je imel minulo sezono manj stresno, saj jo je po napornih 17 sezonah sodelovanja z najboljšimi alpskimi smučarkami izkoristil za počitek. »Spomladi so me švicarski novinarji spraševali, ali se bom vrnil v trenerske vode, saj je na trgu veliko smučarjev, ki iščejo trenerje. Odgovoril sem jim, da mi je lepo, da pa bi premislil, če bi me poklicali Mikaela Shiffrin ali Ilka Štuhec,« je v smehu pojasnil Stefan Abplanalp. »Ko smo vzpostavili stik, moja odločitev ni bila težka,« je pristavil.

V nadaljevanju je Švicar iz Thuna dejal, da je ekipa Ilke Štuhec majhna, zato je treba v njej delati kot z družino. Treba je imeti tesne stike in jih vzdrževati. »Ilka je športnica, ki smuča agresivno. Zato je tudi dosegla toliko uspehov. Trudil se bom, da bo dobila čim več ravnovesja, s katerim bo nadzirala hitrost ter zdrava prečkala ciljno črto,« odgovarja Stefan Abplanalp ter dodaja: »Sodelovati s takšno šampionko, kot je Ilka, je izziv. In izzive imam rad. V življenju sem imel privilegij, da sem delal z vrhunskimi smučarji, zato sem si z njimi pridobil veliko izkušenj. Verjamem, da jih bom lahko unovčil pri Ilki Štuhec ter jo popeljal do želenih uspehov.«

Z Janijem Grilom je Ilka Štuhec v preteklosti že sodelovala

Nov trener ni edina novost v ekipi Ilke Štuhec pred sezono 2019/20, v kateri ne bo nobenega velikega tekmovanja. Medtem ko vodja ekipe Darja Črnko in serviser Aleš Sopotnik ostajata v ekipi, sta se na novo priključila Jani Gril in David Kukovec. »Z Ilko sva sodelovala pred desetletjem, ko je v Flachauu osvojila dva naslova svetovne mladinske prvakinje. Po tem sta se najini poti razšli, po desetletju pa znova sodelujeva. Po poškodbi sva začela sodelovati počasi, zdaj pa delava po načrtu,« pravi strokovnjak za kondicijsko pripravo Jani Gril, ki sodeluje tudi s Štefanom Hadalinom. »Velik izziv mi pomeni delati s tako uveljavljeno športnico, kot je Ilka. To bo zame nova izkušnja. Za zdaj poteka vse gladko,« dodaja fizioterapevt David Kukovec, ki bo med sezono stalni član ekipe na najtežjih progah sveta.