Ameriška Zvezna komisija za komunikacije (FCC) je pojasnila, da je predlog, ki bo na glasovanju 19. novembra, del iniciative za »zavarovanje državnih komunikacijskih omrežij«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Omenjeni kitajski podjetji sta bili namreč obtoženi, da zaradi tesnih vezi, ki jih imata s kitajskimi oblastmi, predstavljata varnostno grožnjo ZDA. Tako Huawei kot ZTE sicer te obtožbe vztrajno zavračata.

Vodja FCC Ajit Pai je dejal, da bo telekomunikacijskim podjetjem v ZDA po predlaganih pravilih prepovedano uporabljati kakršnakoli sredstva vladnega Univerzalnega storitvenega sklada za nakupe opreme ali storitev podjetij, »ki predstavljajo nacionalno varnostno grožnjo«.

ZDA se bojijo za nacionalno varnost

Gre za novo ameriško potezo v smeri kaznovanja Huaweija, enega najpomembnejših proizvajalcev telekomunikacijske infrastrukture in pametnih telefonov, ki je že navedeno tudi na ameriški črni listi podjetij, ki ne smejo dostopati do določenih ameriških tehnoloških produktov in storitev.

»Ko gre za omrežje 5G in varnost ZDA, si ne moremo privoščiti tveganj in upati na najboljše,« je v izjavi za javnost poudaril Pai. »Zagotoviti moramo, da naša omrežja ne bodo škodovala nacionalni varnosti in ogrožala naše ekonomske varnosti ali spodkopavala naših vrednost,« je dodal.

V Huaweiju pravijo, da Washington ni predložil nobenih dokazov, da ogrožajo ameriško nacionalno varnost. Predlagana pravila po njihovem mnenju ne bodo prispevala k informacijski varnosti, blokada dostopa do njihove opreme pa bo po njihovi oceni zgolj škodovala ameriškim telekomunikacijskim omrežjem.

Še nikoli niso imeli varnostnega incidenta

V izjavi za javnost so izpostavili še, da v 30 letih, odkar poslujejo, v nobeni od 170 držav, v katerih so prisotni, še niso imeli večjega varnostnega incidenta.

Danes so se na dogajanje odzvali tudi v Pekingu, kjer so predlagana pravila označili za "ekonomsko ustrahovanje". Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang je dejal, da ameriški predlog poskuša "zatreti določene kitajske posle z neutemeljenimi obtožbami". Tudi on je ocenil, da bo bodo nova pravila najbolj udarila ameriška podjetja.

Ameriški predsednik Donald Trump je že sredi maja podpisal izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA. Podjetij ali držav dokument ne omenja posebej, a v prvi vrsti gre prav za ukrep proti Huaweiju.

Ameriški tehnološki velikan Google je le nekaj dni po tem sporočil, da prekinja sodelovanje s Huaweijem, s tem pa ustavlja prenos strojne in programske opreme ter tehničnih storitev, a so ZDA nato prepoved poslovanja s kitajskim tehnološkim velikanom dvakrat preložile. Nov rok za implementacijo prepovedi je 19. november.

Sankcije naj bi na kratek rok res škodovale Huaweiju, vendar pa poznavalci pravijo, da bi lahko kitajsko podjetje na dolgi rok postalo bolj samostojno na področju razvoja tehnologij. To bi na koncu negativno vplivalo na dominanten položaj ameriških družb, kot je Google.