Pompeo je v govoru na konservativnem Hudsonovem inštitutu izjavil, da si Peking prizadeva za prevlado v mednarodnem prostoru. »Kitajska komunistična partija ponuja svojim ljudem in svetu povsem drugačen model vladanja - takšen, v katerem vlada leninistična stranka in kjer morajo vsi misliti in delovati skladno z voljo komunističnih elit,« je dejal.

»To ni prihodnost, ki si jo želim (...) in to ni prihodnosti, ki si ji želijo svobodoljubni Kitajci,« je nadaljeval ameriški državni sekretar. Ob tem je poudaril, da so ZDA predolgo popuščale Kitajski v upanju, da se bo spremenila.

»Danes končno ugotavljamo, da je kitajska komunistična partija resnično sovražna do ZDA in naših vrednot,« je Pompeo dejal na večerji, ki se je je udeležil tudi nekdanji državni sekretar Henry Kissinger, ki se je v 70. letih prejšnjega stoletja pogajal s Kitajci o normalizaciji odnosov med Washingtonom in Pekingom.

Pompeo je kljub temu zatrdil, da si ZDA ne želijo konfrontacije, temveč da si želijo bolj »liberalizirane« Kitajske, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

V Pekingu so njegov govor obsodili. »To namerno izkrivljanje dejstev in obrekovanje kitajske notranje in zunanje politike v celoti izpostavlja globoko politično pristranskost in protikomunistično miselnost majhnega števila ameriških politikov,« je izjavil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang.

»Pompeo je v svojem govoru zlobno napadel kitajsko komunistično partijo in kitajsko vlado,« je dodal.