Kljub uvodni zmagi proti Makedoncem in remiju z Ukrajino bi se lahko v nedeljo zapletlo celo do te mere, da bi Slovenija na turnirju v Skopju padla na tretje mesto in ostala brez nadaljevanja kvalifikacij za premierni nastop na svetovnem prvenstvu ter obenem padla v predkrog za prihodnje evropsko prvenstvo. Na tekmi s Kosovom je naskakovala prvo mesto, a je morala obenem potrjevati drugo. Zanj bi ji zadoščal remi, a se je v uvodnih minutah zgodilo presenečenje z vodilnim zadetkom Kosova in sledile so dolge minute nelagodja. »Igralec prvega polčasa je bil vratar Puškar, ki nas je obdržal nad vodo. Nismo zaigrali, kot smo se dogovorili, morda smo se preveč zanašali na vlogo favorita,« je izpostavil začasni selektor Matej Kavčič, saj je bil Andrej Dobovičnik zaradi prestajanja kazni na tribuni.

Proti koncu prvega polčasa je kapetan Igor Osredkar le načel mrežo Kosova. Obrisi končnega razpleta so se nato začeli kazati v tretji minuti nadaljevanja z zadetkom Čujca za 2:1. Slovenija je prišla v položaj, ko je lahko začela uveljavljati svoje prednosti, v prvi vrsti izkušnje, saj je v zadnjem desetletju vzpenjanja med najboljšo deseterico odigrala veliko podobnih tekem. »Bili smo obremenjeni z željo po zmagi s čim višjo prednostjo,« je na kritične trenutke spomnil vratar Damir Puškar. Nekaj časa je kazalo, da bo to zgolj navadna zmaga. Ob vse večji nemoči Kosovcev so se nazadnje odprle možnosti za nadgradnjo doseženega. Za skok na vrh lestvice je Slovenija v skupnem seštevku potrebovala en zadetek več od Ukrajine in v zadnji minuti ga je zabil Teo Turk.

Ob pogledu na razplete v preostalih sedmih skupinah kvalifikacij je Slovenija edina nenosilka, ki se je zavihtela na prvo mesto. Za nadaljevanje poti proti futsalskemu mundialu, ki ga bo gostila Litva. »Naša generacija živi za to, da se enkrat predstavi tudi na svetovnem odru,« je dejal Puškar.

Naslednja postaja proti mundialu bodo januarske kvalifikacije najboljše šestnajsterice. Za izvedbo enega od štirih turnirjev je kandidaturo vložila tudi NZS. Žreb bo 7. novembra v Nyonu.

Izidi kvalifikacijskega turnirja, 1. krog: Ukrajina – Kosovo 7:1, Severna Makedonija – Slovenija 1:6 (1:2), 2. krog: Severna Makedonija – Kosovo 5:7, Slovenija – Ukrajina 2:2 (1:0), 3. krog: Ukrajina – Severna Makedonija 5:1, Kosovo – Slovenija 1:7 (1:1), končni vrstni red: 1. Slovenija 7 (razlika v zadetkih +11), 2. Ukrajina 7 (+10), 3. Kosovo 3 , 4. Severna Makedonija 0.