Slovenska reprezentanca v futsalu je ponovno ostala brez nastopa na svetovnem prvenstvu. Kvalifikacijski turnir v Brnu je sklenila z remijem z Romunijo 4:4, potem ko je v prvih dveh krogih izgubila s Češko z 1:3 in Kazahstanom s 3:4, ter zasedla zadnje mesto v skupini. Za osvojitev drugega mesta v skupini, ki je vodilo v dodatne kvalifikacije s Hrvaško, bi morala v zadnjem krogu zmagati vsaj z dvema goloma razlike, drugi pogoj pa je bil zmaga Češke proti Kazahstanu, ki pa tudi ni bil izpolnjen.

Slovenski selektor Andrej Dobovičnik je moral ekipo sestaviti brez kaznovanih nosilcev igre Igorja Osredkarja, Alena Fetića, Roka Mordeja in Mateja Fiderška, ekipi pa se je pridružil Benjamin Tušar. Romunija je bila boljša že v prvem polčasu, ki ga je dobila z 2:1, potem ko sta zadela Marius Matei v 11. in 19. minuti, pri Slovencih pa v 17. minuti Žiga Čeh. Ko je Matei v 28. minuti povišal na 3:1 ter v 38. vratar Toni Tonita na 4:1, se je zdelo za Slovenijo že skoraj vse izgubljeno. Nekaj upov na končno drugo mesto so z goli zbudili Kristjan Čujec v 38. ter Nejc Hozjan in Teo Turk v 40. minuti. A po izenačenju na 4:4 je do konca ostalo le še pičlih 16 sekund, kar pa je bilo premalo za še dva zadetka Slovencev.

»Reprezentanca je bila kompaktna, imeli smo veliko strelov, a nekako ni šlo. To morda ni edini razlog, da smo končali na zadnjem mestu v skupini. Smo razočarani, saj ima Slovenija vedno velika pričakovanja. Kljub temu športnemu neuspehu bo Slovenija še vedno dobro kotirala na evropski lestvici,« je po turnirju dejal selektor Andrej Dobovičnik.

Nekateri izkušeni igralci so že napovedali, da je bil to njihov zadnji nastop za reprezentanco. Predvsem to velja za vratarja Damirja Puškarja. »Glave se morajo ohladiti. Starejši so pokazali, da so kakovostni in da se mladi lahko od njih veliko naučijo. Puškar je eden od zlate generacije, skupaj s še petimi, šestimi, ki so reprezentanco pripeljali na to raven. Če bo končal kariero, upam, da bo zanj poslovilna tekma, saj se je vpisal v zgodovino slovenskega futsala,« je dodal Dobovičnik, ki o svoji prihodnosti na slovenski klopi ni hotel povedati nič konkretnega. Prevzel je odgovornost za rezultat, več pa bo znano šele po pogovorih z vodstvom zveze.

Na svetovno prvenstvo 2020 so iz Evrope že uvrščene Litva (gostiteljica prvenstva) ter zmagovalke skupin Portugalska, Španija, Rusija in Kazahstan. V dodatnih kvalifikacijah, v katere so se uvrstile drugouvrščene reprezentance, bo Finska igrala s Srbijo, Hrvaška pa s Češko.