Matematika je na prvi pogled zelo preprosta: Slovenija je osma na kakovostni lestvici Evropske nogometne zveze, Ukrajina peta, Makedonija in Kosovo sta v tretji oziroma četrti deseterici reprezentanc. Prvo in drugo mesto, ki ne prinašata samo januarskega nadaljevanja kvalifikacij, ampak tudi neposredno uvrstitev v glavni žreb za prihodnje evropsko prvenstvo, naj v Skopju ne bi bili vprašljivi. Zahtevnost naloge se enormno poveča v naslednjem koraku, v januarskih dodatnih kvalifikacijah, ko se bo 16 reprezentanc pomerilo na novih štirih turnirjih.

Samo prvo mesto bo vodilo neposredno v Litvo, štirje drugouvrščeni se bodo na dveh tekmah pomerili za zadnji prosti mesti. Mednarodna nogometna zveza je sicer Evropi tudi tokrat namenila sedem vozovnic, a ena pripada gostitelju Litvi, kar pomeni eno manj za reprezentance iz prve deseterice. Doma bo torej moral ostati tudi kdo od favoritov. Marsikaj bo seveda odvisno od žreba, ampak prve tri z lestvice Rusija, Španija in Portugalska naj bi zanesljivo premagale vse ovire na poti proti Litvi. Za preostala tri mesta so glavni kandidati Kazahstan, Azerbajdžan, Ukrajina in Italija, sledijo Srbija, Slovenija in Hrvaška, blizu je Češka, vse močnejša je Francija, v vzponu je Anglija.

Če so po eni strani vloge favoritov opredeljene, pa se lahko kateremu izmed njih tudi zalomi. Tu v zgodbo vstopa slovenska reprezentanca, ki je ena izmed prežečih na spodrsljaje »aboniranih« na svetovno prvenstvo. Žreb, uigranost, kanček sreče, napredek, vztrajnost, ne nujno v tem vrstnem redu, so jo sicer pripeljali na prag prejšnjih prvenstev: pred sedmimi leti je v Pragi uvrstitev na Tajsko zapravila v zadnji minuti, pred tremi leti je izgubila v drugem polčasu dvoboja z velesilo Španijo. Korak za korakom, svarijo v naši izbrani vrsti. Matej Kavčič, ki bo na klopi nadomeščal kaznovanega selektorja Andreja Dobovičnika, poudarja: »V tem trenutku nas zanima samo današnja prva tekma s Severno Makedonijo. Vemo, da smo boljši, da smo favoriti uvodne preizkušnje, a se obenem zavedamo, da samo to ne bo dovolj za zmago.«