Pakistansko mesto Ratodero je zajela epidemija okužb z virusom HIV. Od letošnjega aprila so testi okužbo pokazali pri 200 odraslih in kar 900 otrocih. Strokovnjaki se bojijo, da so številke še mnogo hujše, saj se je doslej za okužbo testirala manj kot četrtina prebivalcev mesta, kjer živi 200.000 ljudi. Oblasti so odgovornost za izbruh epidemije sprva pripisale pediatru Muzaffarju Ghanghroju, ki je ponujal ugodne zdravstvene usluge, a je pri svojih pacientih večkrat uporabil isto injekcijsko iglo. Pediatra so oblasti aretirale ter ga obtožile malomarnosti in uboja, sedaj pa sumijo, da so podobne prakse izvajali tudi drugi.

V celotni državi naj bi zdravniške usluge ponujalo okoli 600.000 nekvalificiranih zdravnikov. Da je praksa bolj razširjenja, po pisanju New York Times, pričajo pakistanski zdravstveni delavci, ki pogosto naletijo na zdravnike, ki večkrat uporabijo iste igle, ter zobozdravnike in brivce, ki ne uporabljajo sterilnega pribora.

Od šestih otrok štirje okuženi, dva mrtva

Med Ghanghrojevimi žrtvami so tudi otroci Imtiaza Džalbanija, ki je za New York Times povedal, da je obtoženi nudil zdravstveno nego njegovim šestim otrokom. Džalbani se spominja, da je Ghanghro brskal po svojem košu za smeti, da bi našel iglo. Ko je Džalbani opozoril, da igla ni čista, mu je Ghanghro odvrnil, da je prereven za novo iglo. Od njegovih šestih otrok so se štirje okužili z virusom HIV, najmlajša dva pa sta umrla. Še en starš je za Reuters povedal, da je Ganghro isto iglo za infuzijo uporabil pri 50 otrocih.

Da bi bila usoda okuženih otrok še toliko hujša, je v revnih predelih Pakistana, kjer je zelo nizka tudi pismenost, poznavanje bolezni in načinov njenega širjenja zelo pomanjkljivo. Mnogi namreč menijo, da se širi že z dotikom, zato so okuženi otroci pogosto izolirani od okolice. Stika z njimi se včasih bojijo tudi njihovi lastni družinski člani.