Kot je v četrtek pred mediji povedal profesor kirurgije Dorry Segev, se je tokrat prvič zgodilo, da so kakemu bolniku s hivom dovolili, da daruje ledvico, »in to je nekaj orjaškega«, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Doslej ljudem, okuženim s hivom, niso dovolili darovanja za transplantacijo, saj naj bi obstajalo preveliko tveganje, da bi sam darovalec zbolel na ledvicah, je dodal Segev. A sedaj se je to spremenilo. »Bolezen, ki je že v 80. letih minulega stoletja veljala za smrtno obsodbo, je danes tako dobro obvladana, da lahko človek, ki živi s hivom, z darovanjem ledvice reši življenje - to je neverjetno«.

Darovalka in aktivistka za pravice bolnikov s hivom oz. aidsom Nina Martinez se je želela z darovanjem ledvice predvsem zoperstaviti stigmi, s katero še vedno živijo okuženi s tem virusom. »Ne želim biti nikogaršnja junakinja. Želim biti zgled nekomu, ki razmišlja o darovanju,« je pred novinarji dejala Martinezova.

Na transplantacijo čaka več kot 110.000 ljudi

Po podatkih univerzitetne bolnišnice v Baltimorju samo v ZDA na transplantacijo čaka več kot 110.000 ljudi, okoli 20 jih dnevno umre, ker zanje pravočasno ne najdejo organa. Za bolnike s hivom bi lahko bolniki, ki so prav tako okuženi s tem virusom, predstavljali veliko upanje, menijo zdravniki.

Kot je povedal profesor Segev, bi lahko organe vsako leto leto darovalo med 500 in 600 bolnikov s hivom, kar bi pomagalo okoli 1000 ljudem s tem virusom, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Bolnišnica, v kateri so izvedli transplantacijo, je dovoljenje za ta poseg dobila leta 2016. Kirurgi so od tedaj čakali, da so našli bolnika, ki sta ustrezala za darovanje oz. sprejem organa.

Tako Martinezova kot prejemnik njene ledvice, katerega identitete niso razkrili, bosta morala še naprej jemati antiretrovirusna zdravila.