Po slabem mesecu dni nove sezone ni več nikakršna skrivnost – Cedevita Olimpija je v težavah in te niso majhne. Čeprav ima ljubljanski kolektiv v ligi ABA tri zmage in je na vrhu lestvice, je povsem drugačna pesem v evropskem pokalu, kjer so nanizali štiri poraze. A bolj kot rezultatsko se kriza kaže na parketu, kjer trenerju Slavenu Rimcu na igralce ni uspelo prenesti svojih zamisli, predvsem pa jim vcepiti borbene miselnosti, ki so jo vodilni najbolj obljubljali. Sredin poraz proti Nanterru je hrvaški trener težko sprejel, zato je na račun moštva povedal nekaj krepkih in ga izzval, naj na današnji tekmi 4. kroga lige ABA proti Partizanu v Stožicah pokaže, koliko velja. Preostala slovenska predstavnika to pot čakata črnogorska tekmeca. Primorska bo gostila Mornar, Krka pa gostovala pri Budućnosti.

Nekatere stvari nerazumljive

Če je Slaven Rimac do sredinega večera ves čas ponavljal, da z igralci potrebujejo čas, saj se na novo sestavljeno moštvo ne more ujeti čez noč, je po porazu proti Nanterru uvidel, da je vrag odnesel šalo. Pri zmajih ni pravega moštvenega duha, poslušnosti, borbenosti, organiziranosti… »Več kot očitno manjka tudi samozavest. Toda igralci morajo razumeti, da se ne moremo ves čas vrteti na mestu in delati istih napak. Poleg tega so te resnično osnovne. Zapravljamo denimo protinapade dva ali tri na ena, na drugi strani pa nato dobimo koš. Nekatere stvari so mi resnično nerazumljive. Kot igralec moraš priti na tekmo željan in odločen pokazati, da si boljši od nasprotnika. Do zdaj še nisem videl, da bi po kakovosti zaostajali proti kateremu od tekmecev,« je upravičeno besnel Slaven Rimac.

Če igra v napadu že celotno sezono ne steče, saj igralci bolj kot o kolektivnem pristopu razmišljajo o individualnih vložkih, pa je na zadnjih tekmah začela popuščati še obramba. »Imamo igralce, ki lahko igrajo dobro obrambo, predvsem na zunanjih položajih. A manjka želja, ko pa se pojavi, pade koncentracija. Pokazati moramo, da imamo jajca in da nekaj veljamo. Začenši z mano. Proti Partizanu zahtevan reakcijo,« je bil jasen Rimac.

Glede na prikazano je Partizan danes v vlogi izrazitega favorita, saj je v dosedanjem delu sezone na sedmih tekmah klonil le proti Primorski in osvojil tudi superpokal lige ABA. Ob tem se napoveduje številen obisk gostujočih navijačev, kar pomeni, da se bo v Stožicah počutil kot doma. Rimac se tega zaveda, a se bolj kot z nasprotnikom ukvarja s svojim moštvom, v katerem ni prave kemije. »Po tolikem času bi igralci že morali razviti višji prag tolerance do soigralcev. Nas vsaka izgubljena žoga ali zgrešen met vrže iz tira,« se je še pridušal Rimac in nato misli le usmeril proti Partizanu. »Gre za ekipo, ki je jedro zgradila že lani. Je v odlični formi in proti večini ekip v ligi ABA favorit. Po šoku proti Nanterru želim pri svojih igralcih videti pogum in dostojanstvo. Moramo se stepsti na parketu in poskušati vzeti četrto zmago, saj imamo za to dovolj kakovosti.«

Primorska žanje simpatije, Petrov išče potrditev

Po izjemnih skalpih Partizana in Budućnosti bo Primorska poskušala priti še do tretje zmage v ligi ABA proti Mornarju, ki je letos sestavil izjemno kakovostno zasedbo, ki cilja na prva štiri mesta. Koprčani zaradi izrednih predstav žanjejo simpatije ljubiteljev košarke po celotni regiji. »Mornar je ena najboljših ekip v celotnem regionalnem tekmovanju. Premore kopico odličnih košarkarjev. Tako kot na vsaki tekmi bomo tudi tokrat skušali odigrati odlično obrambo in tako zaustaviti tekmečeve ostrostrelce. Skupaj s pomočjo navijačev želimo dvorano Bonifika ohraniti nedotaknjeno,« pravi trener Primorske Jurica Golemac.

Pomembna tekma čaka tudi Krko, ki se je med tednom v miru lahko pripravljala na Budućnost, saj je bila v državnem prvenstvu prosta. Trener Simon Petrov želi v Podgorici potrditi vzpenjanje forme: »Na krilih zmag proti Zadru in Crveni zvezdi želimo prikazati novo uspešno predstavo. Dobro smo se pripravili na nasprotnika, saj smo imeli za to dovolj časa. Evforije ni, saj je šele začetek sezone. Po tekmi v Podgorici bom lahko ocenil, ali smo prišli v prave tirnice.«

Liga ABA, 4. krog: Zadar – Cibona 78:82 (22:20, 42:38, 59:55), danes ob 18. uri: Olimpija – Partizan, Primorska – Mornar, ob 20. uri: Budućnost – Krka, jutri ob 17. uri: C. zvezda – Mega, ponedeljek ob 17. uri: FMP – Igokea.