Potem ko je trener košarkarske Cedevite Olimpije Slaven Rimac še v sredo zvečer po četrtem porazu na četrti tekmi evropskega pokala proti Nanterru deloval povsem skrušeno in razlagal, da so mu nekatere stvari pri njegovih igralcih nerazumljive, je v soboto dobil odgovore, ki jih je iskal. V 4. krogu lige ABA so namreč Ljubljančani prikazali daleč najboljšo predstavo v letošnji sezoni in povsem zasluženo ugnali beograjskega Partizana ter tako ostajajo neporaženi v jadranskem tekmovanju.

Tedeschijev šov v Stožicah

»Ne smemo se zadovoljiti z majhnimi stvarmi. Liga je še dolga, mora pa biti ta predstava motiv in standard za naprej,« je Slaven Rimac nemudoma preudarno opozoril po veliki zmagi. Hrvaški strateg se zaveda, da ena lastovka še ne prinese pomladi, po drugi strani pa se v kolektivnih športih nemalokrat zgodi, da določeno moštvo potrebuje le eno dobro tekmo, da ji steče in po kateri se ji forma strmo dvigne. Olimpija je proti Partizanu pokazala vse, kar je do zdaj samo na trenutke. V igri zmajev so se od prve minute videli energija, želja po zmagi in moštveni pristop. Obračun je sklenila z 21 asistencami, ob tem pa se v zadnji četrtini, ki je odločala o zmagovalcu, stepla za zmago in bila za to nagrajena.

Uspeh je močno razveselil podpredsednika kluba Emila Tedeschija, ki je ob parketu strastno spremljal dogajanje in na trenutke tudi vršil pritisk na sodniško trojico, ki je ves čas po malem sodila v korist gostov, po koncu tekme pa je stisnil roko vsakemu od igralcev Olimpije in nekajkrat vrgel še na koš. Partizan je sicer imel v Stožicah glasno podporo številnih najzvestejših navijačev, ki so se z nekaterimi napevi lotili tudi Simonovića, Blažiča in Zirbesa. Omenjena trojica je v preteklosti namreč nosila dres njihovega največjega rivala Crvene zvezde. Ko je ravno Simonović s tremi trojkami v zadnji četrtini prispeval levji delež k potopu Partizana, so razjarjeni posamezniki krenili proti klopi Olimpije, a so jih zadržali in umirili redarji.

»Po tekmi z Nanterrom smo imeli dva resna sestanka, na katerih smo igralcem pokazali napake. Trenerji imajo v takih trenutkih različne metode. Sam ne pravim, da mora biti za vsako ceno po moje, a ko stvari ne gredo v pravo smer, moram nekaj storiti. Vztrajal sem, da morajo biti igralci odgovorni in da razmišljajo o moštveni igri. Z vsakim imam dober odnos in vsak razume, da mu želim le dobro, tudi če sem včasih oster,« je Rimac še pojasnil, kaj se je dogajalo v dveh dneh pred tekmo s Partizanom.

Primorska pokorila še Mornarja, Krka brez moči v Podgorici

Ko je liga ABA razkrila razpored nove sezone, so pri Primorski prebledeli. Novinec v jadranski konkurenci je namreč sezono odprl s štirimi težkimi tekmami, želja pa je bila, da bi presenetil vsaj na eni. A so zmagali kar na treh, na zadnji pa že veljali za favorita. Po razpadu sistema v Beogradu proti Crveni zvezdi so se Koprčani ekspresno sestavili in nanizali zaporedne zmage proti Partizanu, Budućnosti in v soboto še Mornarju, ki je v dvorani Bonifika padel s kar 18 točkami razlike. »Mornar je bil v prvem polčasu odličen. Tudi mi nismo bili slabi, a obramba ni bila na želeni ravni. V drugih 20 minutah pa smo stopili na plin. V napadu smo igrali raznovrstno, v obrambi pa bili precej bolj agresivni, kar nam je na koncu prineslo zmago,« je bil zadovoljen trener Primorske Jurica Golemac.

Po zmagah proti Zadru in Crveni zvezdi je bila Krka v soboto zvečer nemočna v Podgorici proti Budućnosti, ki je slavila z 20 točkami razlike. »Igrali smo slabo, zato nismo imeli nikakršnih možnosti za zmago. Upam, da se bomo iz tega poraza kaj naučili,« je bil redkobeseden trener Krke Simon Petrov.

Liga ABA, drugi izid 5. kroga: C. zvezda – Mega 88:70 (22:19, 44:40, 74:55), že odigrano: Zadar – Cibona 78:82, danes ob 17. uri: FMP – Igokea.