Potem ko se je po koncu lanske košarkarske sezone na začudenje vseh Cedevita združila z Olimpijo v Cedevito Olimpijo, ki tekme igra v Stožicah in poleg evropskega pokala in lige ABA nastopa tudi na slovenskem državnem prvenstvu, torej gre za slovenski klub, je mnoge zmotilo dejstvo, da Ljubljančani odslej v gosteh nastopajo v oranžnih dresih. O tem je bilo na spletu prelitega mnogo črnila, marsikdo pa se s tem še danes ne more povsem sprijazniti.

Toda hkrati marsikdo tudi ne pozna zgodovine košarkarske Olimpije. Ta je v začetku sedemdesetih let z napisom Slovenijales na sprednji strani nastopalo ravno v oranžnih dresih. Ker je iz tistega časa na voljo izredno malo barvnega fotografskega gradiva, smo se morali pošteno potruditi in lep čas brskati po arhivih, tako časopisnih kot spletnih. Zavrteli smo seveda tudi mnoge številke nekdanjih velikanov slovenske in jugoslovanske košarke, ki so se še kako dobro spominjali oranžnih dresov, nihče pa ni znal z gotovostjo natančno trditi, v katerih sezonah so jih nosili. Kakor koli že, s časom smo vendarle naleteli na dve fotografiji, na katerih se jasno vidi oranžno-bela kombinacija. Na prvi desno je z žogo Vinko Jelovac, na drugi pa Aljoša Žorga, avtor obeh pa je neznan.

Zgodovinska povezava med košarkarsko Olimpijo in oranžno barvo tako obstaja. Da so letošnji gostujoči dresi oranžni, je seveda posledica priključitve Cedevite, saj je to njena zaščitna barva, toda kakor koli že, povezava seveda obstaja.