Ameriško pravosodno ministrstvo je odprlo kazensko preiskavo o tem, kako se je začelo preiskovanje ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016, so poročali ameriški mediji. S tem je ministrstvo uslišalo zahteve predsednika Donalda Trumpa, ki trdi, da je bila njegova kampanja leta 2016, še v času predsednika Baracka Obame, tarča »globoke države« oziroma nezakonitih preiskav zvezne policije FBI in domačih obveščevalnih služb, ki so preiskovale trditve o stikih Trumpove kampanje z Rusi.

Demokrati so kritični do odločitve o kazenski preiskavi, saj da pravosodni minister William Barr zlorablja ministrstvo za preverjanje Trumpovih teorij zarote ter očrnitev Roberta Muellerja, ki je preiskoval rusko afero. V sklepnem poročilu je zapisal, da so se Rusi vpletali v volitve, da pa ni našel dokazov o dogovorih Trumpove kampanje z Rusi in da ne more ne potrditi ne zanikati, da je Trump oviral preiskavo.

Pravosodno ministrstvo je že doslej »preiskovalo preiskovalce«, kot so primer poimenovali v ZDA, ni pa šlo za kazensko preiskavo. Ta bo med drugim omogočala sodne pozive na zaslišanja. agencije