Cooperjeva je pričala za zaprtimi vrati pred kongresnimi preiskovalci, ki sestavljajo obtožnico proti predsedniku ZDA Donaldu Trumpu. Bilo je nekaj zamude, saj je nekaj republikanskih kongresnikov vdrlo v zavarovano dvorano in demonstriralo v prid Trumpu in proti preiskavi pred ustavno obtožbo. Kasneje so se pomirili in Cooperjeva je opravila zaslišanje, na katerega je prišla kljub prepovedi šefov v Pentagonu.

New York Times poroča, da je njen odvetnik prejel pismo z vrha obrambnega ministrstva ZDA, da preiskava ni poštena in naj ne hodi. Trump ima preiskavo za nelegitimno, za lov na čarovnice in sedaj tudi za linčanje in poziva republikance, naj bodo odločni pri njegovi obrambi.

Republikance, ki ga ne podpirajo, je označil za "človeške izmečke". To v največji meri za zdaj leti na senatorja Mitta Romneyja, ki se je upal izpostaviti in javno povedati, da je Trump prekršil zakon.

Preiskava se je začela po prijavi žvižgača, da je Trump v telefonskem pogovoru 25. julija pritiskal na predsednika Ukrjaine Volodimirja Zelenskega, naj uvede preiskavo sina predsedniškega kandidata demokratov Josepha Bidna in preiskavo teorije zarote o ukrajinskem vpletanju v ameriške volitve 2016. S preiskavo je pogojeval izplačilo pomoči Ukrajini in srečanje z Zelenskim.

To je v veliki meri potrdila objava prepisa telefonskega pogovora, ki jo je odobril Trump, kasneje pa tudi priče na kongresnih zaslišanjih. V začetku tedna je izsiljevanje Zelenskega potrdil vršilec dolžnosti veleposlanika ZDA v Ukrajini Bill Taylor, sedaj pa naj bi ga še Cooperjeva.

Senatni republikanci so na pobudo Lindseyja Grahama iz Južne Karoline sestavili resolucijo, ki poziva demokrate v predstavniškem domu, naj pred nadaljevanjem preiskave najprej uradno glasujejo o postopku ustavne obtožbe in zaslišujejo priče javno. Vendar pa demokrati v predstavniškem domu delajo v skladu s pravili, ki jih je leta 2015, potrdila republikanska večina, na kar je opozoril tudi komentator televizije Fox News sodnik Andrew Napolitano.

Graham se sklicuje na tradicijo in presedane, ki pa nimajo nobene zveze z ustavo. Ta daje pristojnosti za postopek ustavne obtožbe predstavniškemu domu. Republikanci trdijo, da ni pošteno, ker se Trump ne more soočiti s pričami proti njemu, vendar bo imel za to dovolj časa in priložnosti. Republikanci so leta 1998 sprožili ustavno obtožbo proti Billu Clintonu na podlagi gradiva, ki so ga dobili od posebnega tožilca Kena Starra. Ta je postopke vodil v tajnosti.

Obtožbe o skrivnih postopkih ne držijo vode

Demokrati nimajo posebnega tožilca ampak sami vodijo preiskavo, ki je v tej fazi kot postopek pred veliko poroto za potrditev obtožnice in ti postopki so tajni. Poleg tega pa so na vseh zaslišanjih tudi republikanski člani pristojnih odborov in obtožbe o skrivnih postopkih ne držijo vode. Demokrati nameravajo postopke odpreti za javnost sredi novembra. Nato bo na vrsti glasovanje o ustavni obtožbi, pri čemer se nameravajo osredotočiti na zlorabo pooblastil in oviranje preiskave, čeprav imajo težave, ker jim Trump vsak dan daje nov material za obtožnico.

Ko bodo točke obtožnice potrjene z večino demokratskih glasov, se bo postopek preselil v senat, kjer bo šele javno sojenje, na katerem bo lahko obtoženec Trump poklical svoje priče in se soočil z drugimi. Senatna resolucija s pozivom demokratom v predstavniškem domu, kako naj vodijo postopek, je brez pravnega pomena. Šlo bo le za to, da se preštejejo, kateri republikanci so trdno na Trumpovi strani.

Kdor ne bo, se bo soočil s predsednikovim srdom, kar je že nakazal. "Nikoli Trumpovci med republikanci so, čeprav so na respiratorju in jih ni veliko, na nek način hujši in bolj nevarni za našo državo, kot so demokrati, ki ne delajo nič. Bodite pozorni nanje, to so človeški izmečki," je v sredo tvitnil Trump, ki za ohranitev položaja potrebuje trden republikanski zid v senatu.

Za zdaj ga ima, saj se poleg Romneyja ter Lise Murkowski in Bena Sasseja nihče ne upa niti obsoditi Trumpovega odnosa do Ukrajine. Republikancev je v stočlanskem senatu 53, za odstavitev Trumpa pa je potrebna dvotretjinska večina, kar pomeni, da bi morali demokrati dobiti 20 prestopnikov. To se sicer trenutno ne zdi mogoče.

Trump naj bi se prav tako odločil, da odpove naročnino Bele hiše na New York Times in Washington Post in naklepa ukaz, da se naročnina prekliče po vseh vladnih agencijah. Oba časopisa mu nažirata živce, ker ne poročata tako, kot si želi. Tiskovna predstavnica Bele hiše Stephanie Grisham je že dejala, da bodo na ta način davkoplačevalcem prihranili precej denarja.