Demokrati menijo, da je Taylorjev izkaz v kongresu potrdil očitke, da je Trump zlorabil položaj, ker je od druge države zahteval, naj mu priskrbi obremenilne dokaze o političnem tekmecu. »Vse je tam. Kaj naj še rečem, ko imate takšno jasno in podrobno izjavo,« je komentiral demokratski kongresnik Tom Malinowski.

Bela hiša je zaslišanje v kongresu označila za »usklajeno umazano kampanjo skrajnih levičarskih poslancev in neizvoljenih birokratov«. Po mnenju administracije je šlo za »govorice in selektivno uhajanje« informacij s »politično motiviranih, skrivnih demokratskih zaslišanj«. »Z vsakim dnem, ko se ta nesmisel nadaljuje, je zapravljenega več časa in denarja davkoplačevalcev,« so dodali v Beli hiši.

Taylor je v uvodni izjavi na 15 straneh, ki je hitro pricurljala v ameriške medije, podrobno opisal, kako je bil novi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski po prevzemu položaja pod stalnim pritiskom. Kot je povedal, so mu rekli, da si Trump želi, da Zelenski javno izjavi, da bo preiskoval Bidna in njegovega sina Hunterja zaradi korupcije v Ukrajini. Po njegovih navedbah mu je ameriški veleposlanik pri EU Gordon Sondland dejal, da je vse odvisno od takšne izjave, tudi varnostna pomoč.

Taylor vodi veleposlaništvo v Kijevu, potem ko je Trump predčasno odpoklical s položaja veleposlanico Marie Yovanovitch, ker ni hotela sodelovati z njegovim odvetnikom Rudyjem Giulianijem pri kampanji proti Bidnovim.

Demokratski kongresnik Adriano Espaillat je po pričanju tvitnil, da »kar sem danes slišal od Billa Taylorja, je bilo zelo skrb zbujajoče in eksplozivno«. »Na neki točki bomo morali skleniti našo preiskavo in nadaljevati s tem, kar imamo, in kar imamo, je v tem trenutku izjemno obremenilno,« pa je menil demokrat Ted Lieu. Najnovejša anketa televizijske mreže CNN je pokazala, da odstavitev Trumpa podpira 50 odstotkov Američanov, 43 odstotkov jih je proti. Med podporniki in nasprotniki impeachmenta je jasna strankarska ločnica - za odstavitev je 87 odstotkov demokratskih volivcev in le šest odstotkov republikanskih.

Kongresne preiskave so se začele z razkritjem žvižgača, da je Trump 25. julija v telefonskem pogovoru ukrajinskim predsednikom Zelenskim pogojeval izplačilo pomoči s preiskavo političnega nasprotnika.

Trump priznava, da je od Ukrajine zahteval preiskavo Bidnov, a hkrati trdi, da z njegovim telefonskim pogovorom ni bilo nič narobe in nikakor ni šlo za quid pro quo oziroma za zahtevo po preiskavi, sicer ne bo pomoči.