Po poročanju poljskega spletnega portala wypolityce.pl bodo poljski preiskovalci v Smolensk odpotovali že konec tega tedna, tam pa bodo ostali teden dni. Razbitine letala tupoljev tu-154 sicer hranijo v hali v bližini kraja nesreče na zahodu Rusije.

Nazadnje so bili preiskovalci iz Varšave v Smolensku maja. Ob vrnitvi v domovino so sporočili, da preiskava razbitin še ni zaključena.

V strmoglavljenju letala tupoljev tu-154 aprila 2010 v bližini Smolenska je umrlo vseh 96 ljudi na krovu, med njimi tedanji predsednik države Lech Kaczynski, brat predsednika vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslawa Kaczynskega. Umrli so tudi vodilni predstavniki poljske politike in vojske, ki so bili na poti na spominsko slovesnost ob obletnici pokola poljskih častnikov in intelektualcev v Katinskem gozdu.

V preiskavi, ki je sledila, so tako poljski kot ruski preiskovalci prišli do ugotovitve, da je bilo strmoglavljenje posledica pilotove napake, slabega vremena in neustrezne kontrole letalskega prometa.

Vlada pod vodstvom PiS je leta 2016 sprožila novo preiskavo strmoglavljenja, ker da so bila ključna dejstva v prejšnji preiskavi "skrita". Med drugim so se istega leta odločili izkopati posmrtne ostanke žrtev.