Qantas QF 7879 je poletel z londonskega letališča Heathrow v četrtek zjutraj, na sydneyjskem letališču Kingsford Smith pa je pristal v petek opoldne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za drugi najdaljši let Qantasa, sodi pa v okvir znanstvenega raziskovanja zmanjšanja vpliva menjave časovnih pasov na potnike, poleg tega pa tudi izboljšanja počutja posadke.

Qantas je za let preuredil Boeingov 787-9 dreamliner. Vanj so natočili kolikor je bilo mogoče goriva, število potnikov in prtljage pa so omejili. Le tako so namreč letalu omogočili pot brez postanka in točenja goriva.

Qantas je med Londonom in Sydneyjem začel leteti v letu 1947, let pa je sprva ob šestih postankih trajal pet dni. Lani je začel leteti na destinaciji Perth-London, kar je edina neprekinjena povezava med Avstralijo in Evropo in traja okoli 17 ur.

Qantasu je neprekinjen let med britansko prestolnico in Sydneyjem uspel približno mesec dni po tem, ko je opravil neprekinjen let med New Yorkom in Sydneyjem. Oktobra je za 16.200 kilometrov dolgo pot iz New Yorka do Sydneyja potreboval 19 uri in 16 minut.

Čeprav je let London-Sydney 1500 kilometrov daljši kot New York-Sydney, pa bo časovno pot približno enaka, zaradi ugodnejšega vetra v hrbet, so pojasnili v Qantasu.

Trenutno z najdaljšo neprekinjeno komercialno povezavo upravlja Singapore Airlines, ki za pot med Singapurjem in ameriškim Newarkom potrebuje 18 ur in pol.

Qantas bo po načrtih zagnal povezave med mesti Sydney, Melbourne in Brisbane z New Yorkom in Londonom do leta 2022.